Thursday, November 4, 2010

Update Blog Ketika Offline

 

  • hehee.. perkara yang aku nak beritahu ni mungkin ramai yang dah tahu
  • tapi aku lebih target kepada yang tak tahu hehe
  • just something to share…
  • pernah dengar Windows Live Writer tak??? atau nama nickname beliau WLW
  • aku sekarang tengah guna WLW untuk update blog, dan yang paling besh ialah korang boleh taip entry even masa tak ada line internet pun…
  • lepas tulis entry, siap gambar, link, or video, just klik on Publish button bila ada line internet
  • nak upload gambar pun laju la sikit dari updater yang ada dalam blogger tu. hehe
  • so dengan ada nye function update ketika offline ni, takdelah entry korang tu delay sangat kan…
  • siap siap taip.. then save. hehe senang kan.. dan semalam abang aku dah update kan WLW aku kepada WLW 2011
  • feature nye lagi besh…!! memang lebih kurang macam Microsoft Word dah aku tengok

 

Untitled

    • oke see??? tab yang kat atas tu lebih kurang aje dengan software Microsoft Office
    • and then yang tambah feel nak menaip tuh, siap dengan template blog kita

     

    Untitled 2

    • feature yang latest dalam WLW
    • koleksi emoticon yang comel gilaaaaa hehe I like nyahhh~ Rolling on the floor laughing

     

    Untitled 3

    ini tab yang akan muncul bila kita masukkan widget macam video from YouTube ke

    so tak payah la nak paste embedded code ape semua tu.. just copy URL and insert video

     

    Untitled 4

    • jangan risau kalau nak tag pada entry…
    • klik kat anak panah bahagian Set categories, nanti akan keluar senarai kategori yang kita dah set dalam Blogger
    • just click on which category yang korang nak tag post tuh

     

     

    Untitled 5

    • dan ini akan keluar bila kita dah siap taip entry… dan klik pada Publish
    • ouhh macam mana dia publish straight to our blog???
    • kita macam sign in la account dengan WLW ni, masukkan email dan password.
    • satu lagi kelebihan??? satu WLW ni boleh daftar banyak account at a time
    • sebab ada yang mempunyai dua tiga blog kan… hehe so bila nak update blog 1, klik pada nama blog tuh, san seterusnya…
    • dan lepas publish, entry ni akan keluar dalam list Edit Post kat dalam blogger tuh..

     

    so.. nak tahu mana nak download WLW??? KLIK KAT SINI

     

     

    currently listening to : Haruskan Diuji by Farish

    perasaan : mungkin kerinduan belum kau peduli

    16 comments :

    lady XOXO said...

    nice info dear.. thanks

    Nisa A. said...

    lady xoxo :

    most welcome :)

    ain kadir said...

    wah,,menarik..nak download lah!hehe..
    thanks nisa..

    sueRAFE said...

    menarik giloooss

    FIFIEY LYCHEE MARATION said...

    eh, lebih cool la guna cara mcmni.. good info pertinent blog post! tengkiyuu dear tengkiyuuuuu:)

    BELLA said...

    Thanks for sharing.. :)

    ubi said...

    perghh..seyesly bwu tahu..
    nice info...hehe

    Rozana Razali said...

    menarik.. =P

    Nisa A. said...

    ain kadir :

    most welcome
    :)
    selamat mencuba?

    Nisa A. said...

    suerafe :

    yup2...
    menarik!

    Nisa A. said...

    fifiey :

    yep2...
    cool kann
    :)

    Nisa A. said...

    bella :


    hehe
    most welcome..
    benda baik kita share la kan
    :)

    Nisa A. said...

    ubi :

    hehe
    taknak try ke?
    :P

    Nisa A. said...

    rozana :

    yup2..
    menarik
    kan?

    MuNsYi SaMa said...

    waa thanks for sharing. cm best je

    Nisa A. said...

    munsyi :

    most welcome
    do give it a try
    :)