Sunday, November 7, 2010

Simple Tutorial : Gambar Pada Header

 

  • ouhh saya ade menerima soalan macam mana nak letak gambar yang macam di header blog saya tuh
  • oke tanpa banyak menaip, jom tengok macam mana saya buat

 

tuto 1

1. Bukak photoshop and select gambar anda yang anda nak letak di header blog.

 

cats

2. Lepas pilih tu, double click pada tab gambar di sebelah kanan. macam nombor 1 tuh.

Lepas tu dia akan muncul macam nombor 2, klik okay.

dan background tadi akan tukar jadi Layer 0.

 

tuto 2

3. guna kan tools magic wand atau eraser.

 

tuto 6

4. tarik atau select part yang nak dihapuskan tuh. hehee

 

tuto 7

tuto 8

5. dah siap delete semua part yang tak dikehendaki, akan jadi macam gambar pertama. dan save dalam format PNG ye.

 

tuto 9

6. oke minimize dulu gambar ni… kita pegi open gambar baru

 

tuto 10

7. open new pic, oke untuk header aku guna gambar size wallpaper.. memang saja aku guna size besar, sebab nnt upload kat header blogger nanti dia shrink to fit.

 

tuto 11

8. crop gambar wallpaper tadi pada bahagian atau saiz yang dikehendaki

 

tuto 12-vert

9. oke dah crop, kecikkan window dia, then klik pada butang window gambar kita yang dah crop tadi, then guna tools seperti gambar ketiga tu, kita drag gambar kita ke wallpaper yang siap crop tadi

 

tuto 15

10. haaaaa boleh ulang balik step 1 tadi kalau nak letak banyak gambar.. tulisan pula, insert macam biasa, mengikut kreativiti masing masing…

 

  • oke macam itu aje cara Nisa buat header blog ni….
  • tak complicated kot. hehe errr… paham ke tak ye??? sekali lagi diberitahu bahawa Nisa tak reti nak buat tutorial
  • hehehe.. takdelah gempak mana kan.. sekadar berkongsi pengetahuan yang sedikit ini
  • lagipun, Nisa bukan pandai sangat guna Photoshop.. biasa biasa aje…
  • so harap simple tutorial ni berguna untuk yang bertanya tadi Smile

 

 

bicara : hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah.


25 comments:

  1. wah.
    okeh r tu.


    XD

    zami tak reti nak gune photoshop sgt.

    ReplyDelete
  2. nisa!!! thanks utk tutorial ini.. it helps me alot.. nanti ade mase, nak buat la~ hehe..

    thanks ya~

    ReplyDelete
  3. Kak, nak buat edit gambar untuk header tu, memang wajib pakai photoshop ke? Guna lain tak boleh?

    ReplyDelete
  4. hizami :

    hehe
    xpe xpe
    kalau tak reti leh bljr.. hehe
    nisa dulu pon xreti..
    ni pun tahu sikit2 aje'
    :P

    ReplyDelete
  5. anonymous :

    ermmm
    tak pasti lah
    sebab nisa guna photoshop aje.
    huhuhuhu
    tak pernah try ngan software lain~

    ReplyDelete
  6. arief :

    hehe
    thankss..
    ni pun x seberapa
    :)

    ReplyDelete
  7. tengs sbb share
    btw , lawa header =)

    ReplyDelete
  8. thanks kak nisa .. tapi yang mcm photoshop qm0i dy wane itam .. laen jgak dri kak nisa punya .. b0le bg url photoshop kak nisa ta ?? sorry klu byk s0al .. ;] thanks again ..

    ReplyDelete
  9. amoy :

    errr
    photoshop ade url ke?
    huhu~

    ReplyDelete
  10. Nice n Thumbs Up....Mmm lain kali letak totorial lain lak....x salah kita berkongsi ilmu

    ReplyDelete
  11. hati manusia sama dimamah..<--tetibe

















    nice tutorial nisa..^^

    ReplyDelete
  12. menarik lagi tertarik..tqvm =)

    ReplyDelete

Apa Reaksi Kamu??? Sila Taip Laju Laju Di Sini :)

Copyright © Nisa Kay