Thursday, November 18, 2010

Day 5 – How important you think education is?

p/s : kalau nak tahu dengan lebih lanjut apa yang aku buat ni, boleh refer di entry ini

 

  • oke oke tajuk hari ke 5 adalah a bit serious ye adik adik..
  • maka jangan salahkan aku kalau ayat dah macam cekgu cekgi.. hehe

 

Saya rasa pendidikan penting untuk….

1) Masa depan cerah

  • haaa ini memang tak dinafikan lah kan.. kalau kita berilmu, kita akan berjaya, kalau berjaya, masa depan cerah
  • kalau masa depan dah cerah tu, maknanya kita boleh hidup senang, boleh bela family, balas jasa mak ayah.. tak gitu???

Picture0900Adehhh camne nak cemerlang kalau masuk library aje menggila depan webbie??? Who me?

 

2) Perbaiki taraf hidup

  • yang ni berkaitan dengan point nombor 1… reason dia jelas terang bagai ber-spot light
  • kalau dah hidup senang, kita perbaiki taraf hidup kita ke satu level yang lebih baik, dan bila kita banyak duit, kita boleh menderma kepada badan kebajikan
  • secara tak langsung membantu mereka baiki kehidupan mereka yg tak bernasib baik dan juga.. tambah pahala!! woww ini suke.. tapi mesti IKHLAS…

Picture1558Hai awak.. saya pelajar harapan universiti. hahah!! perasan pulak!

 

3) Tingkat taraf mentaliti

  • Ooppss! maafkan aku terlebih dahulu kalau yang ini menganggu sensitiviti mana mana pihak.. aku cuma menulis untuk menyampaikan pendapat.. rakyat Malaysia ada hak bersuara kan? hehe
  • “Orang yang berilmu akan berkata secara berhikmah, berbincang untuk mencapai kesepakatan dan keputusan tepat, dan bertindak bijak.”
  • So.. ayuh jadi warga yang dipandang tinggi oleh negara lain. Malaysia boleh!

Picture1791Dah nak masuk dewan exam, baru gigih nak baca notes! Cemerlang ke tak ni????

 

*               *               *

 

  • oke oke.. sampai sini saja ye.
  • serious aku kehilangan idea di kala aku menaip pada pukul 2 pagi ini…
  • dengan lagu lagu rancak yang berkumandang di pendengaran, maka aku tak dapat berfikir secara konsenstrasi.. oke masa ini sahaja.

 

 

bicara : aku bukan sang cerdik pandai.

5 comments :

Imzainieyzulkipli said...

belajar untuk hidup..bukan untuk exam.huhuhu

..hizamirahim.. said...

haha.
setuju dgn statement kat atas.
walaupun zami malas sikit nak belajar.
haha.
XD

Qai said...

Yup....Its True That Education really important in our life...Sbb Kalau setakat Sijil SPM Kita xmampu utk kemana-mana....Sekarang Nak cari kerja sekurang-kurangnya kena ad level diploma....Selain dari 2...Mungkin dengan adanya Ilmu kita mampu menaikkan taraf negara kita sendiri.... =)

p/s: Bak kata pepatah Mencari Ilmu 2 biar laaa sampai ke negara china....

twinkle twinkle said...

tanpe ilmu xkemane :)

Nisa A. said...

terima kasih semua yang komen...
hehe
ape ape pun, ilmu tu penting kan :)