Saturday, November 6, 2010

Blogwalking : Aku Buat Apa Aje?

 

  • sejak dua menjak ni, aku punya tabiat baru.. iaitu menjadi silent reader
  • hehehee.. mungkin ramai yang menyangka aku sombong, dengan tidak membalas kunjungan para blogger lain
  • tapi sebenarnya, aku rajin membalas kunjungan mereka, namun sering tidak meninggalkan jejak atau komen
  • tapi sejak mulanya cuti semester seminggu lalu, aku rajin pulak nak blogwalking dan membalas kunjungan mereka yang pernah singgah di blog aku
  • dan apa yang aku buat ketika blogwalking????

 

1. Mengenalpasti tuan blog

Bila aku masuk aje sesebuah blog itu, aku akan view profile tuan blog. Kalau tak ada profile, aku cari la gambar atau description pasal tuan punya blog tersebut. Bagi aku penting untuk mengenali tuan blog, sebab aku taknak menjadi musafir di angin lalu sahaja. He he he… Dengan mengenali tuan blog, bagi aku aku akan memahami content blog yang cuba disampaikan kepada readers. Cewahhh…~

Nisa kata : Hehehee…saya lah tuan blog, nama saya Nisa Smile

 

2. Meneliti template

Yaaa… ini menjadi kegemaran aku sekarang. Bloggers masa kini aku percaya semuanya kreatif dan punya gaya tersendiri untuk menghias blog masing-masing. Aku suka tengok templat yang simple but yet attractive enough. Dan mata aku sangat berkenan dengan template yang tidak sarat dan warna yang tidak menyakitkan mata. He he hee~ Pendek kata, yang plain lah. He he he~

Nisa kata : Template blog Nisa amik yang Blogger Design punye aje.

 

3. Baca content

Namanya lah blogwalking, so aku akan baca latest entry. Dengan baca latest entry, aku akan kenalpasti blog tersebut dalam kategori ape. Contohnye personal, informative dan lain-lain. Jujur aku katakan, aku suka baca yang blognya dihiasi dengan content yang menarik (of course la kan), dengan gaya penulisan yang bersahaja dan ada unsur-unsur humor. Ohhh… lagi satu….!!!! Aku suka tengok blog yang ada gambar yang cantik-cantik dan menarik.

Nisa kata : Errr… Nisa ada juga letak gambar gambar dalam blog. Entah menarik ke tidak??? kui kui kui~

Picture1813

Errr… Nisa suka gambar, dan suka bergambar! hehe~

 

4. Cari blog yang berkaitan dengan hidup saya

Yeaaa…. yang ini memang suka habes..!! Aku suka blog yang mengandungi perkara perkara yang aku suka. Sebagai contoh, blog yang berkaitan dengan fesyen. Aku suka tengok blog orang lawa, mana tahu dapat ilham untuk berfesyen or mekap. Yelah, aku ni tak lawa, so nak mencari ilham untuk menjadi lawa. Keh keh keh~

Contoh lain ialah blog mengenai photography atau blog yang ade tutorial photoshop. Aku suka cuci mata dengan hasil kerja para photographer di luar sana. Dan aku suka cuba cuba tutorial yang mereka buat untuk mengasah lagi skill aku dalam penggunaan photoshop.

Nisa kata : Sangat suka photography, suka pose depan camera. Jom.. photoshoot? hehe

 

5. Analisa dan komen

Kiranya ni last step la dalam proses blogwalking aku. Heheheee…~ Lepas aku habis cuci mata dalam sesebuah blog tu, aku akan tinggalkan komen pada entry yang memberi kesan atau yang cukup menarik perhatian. Ye lah, aku ni seorang yang agak blurrrr… So bila aku baca sesuatu entry tu, aku tak tahu nak komen ape, tu yang menyebabkan aku jadi silent reader aje. Kalau aku blur sangat aku akan tinggalkan jejak kat shout box, menandakan yang aku turut berkunjung ke blog tersebut dan secara tak langsung membantu up traffic. Ngeh ngeh ngeh~

Nisa kata : Kadang kadang ada blog yang tak ade shout box???

 

Picture1583Picture1645

muka kuat blogging.. kat mana mana pon bawa laptop.. asal ade free wifi, semua pun jadi…!! he he he

 

 

Bicara : Kadangkala tak punya masa untuk melaksanakan semua proses di atas… =.=


29 comments:

  1. kalau xsempat slalu buat yg no 5 tu je. komen or shout kt shoutbox. :)

    ReplyDelete
  2. jgn sentiasa senyap! tgglkan jejak! hahahah

    ReplyDelete
  3. wo0h..macam tips ber blogwalking jep..nice la.=)

    ReplyDelete
  4. hehe.
    kdg2 kan busy.
    XD
    takpe2.
    faham.

    ReplyDelete
  5. hairul :

    insyaAllah..
    skrg ni dh rajin tinggalkan jejak~

    ReplyDelete
  6. mimieux :

    hehe
    xde la tips sangat :P

    ReplyDelete
  7. valesrizal :

    errr
    jawapannya..
    dah dijelaskan dlm entry :)

    ReplyDelete
  8. hizami :

    hehe
    yuppp
    kadang2 dapat baca sepintas lalu aje~
    :D

    ReplyDelete
  9. twinkle :

    hehe
    kannn???
    tapi ikut mood jugak..
    tu yg ade masa nisa jd silent reader :P

    ReplyDelete
  10. Macam Qai lebih suka baca blog seseorang dibanding menulis blog....Sebenarnya Qai lebih suka jd silent reader ;P

    ReplyDelete
  11. silent reader is damn cool.....!

    -org rtm-

    ReplyDelete
  12. blog ni menarik
    nisa tgk r
    http://arniyusnitaahmad.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. realy nice blog...

    ReplyDelete
  14. giler r nisa..kaki blog nii..haha :D

    ReplyDelete
  15. terjah blog sy pulak...
    wahahaha

    ReplyDelete

Apa Reaksi Kamu??? Sila Taip Laju Laju Di Sini :)

Copyright © Nisa Kay