Sunday, November 7, 2010

Blog Basic Tutorial : Hiasi Blog Dengan Header

 

  • saya pasti, konfirm, dan sure yang semua dah tahu macam mana cara-cara nak letak gambar pada bahagian header blog
  • dan tutorial ni saya tujukan khas untuk blogger yang mungkin keliru dengan cara nak letak header
  • dan juga blogger blogger yang baru berjinak-jinak dengan blogosphere.. hehe
  • jangan malu katakan kalau kita tak tahu macam mana nak buat benda benda ni..
  • bak kata pepatah, malu bertanya sesat jalan ye tak??? kalau ada yang bertanya maka kita bermurah hati lah berkongsi tips dan pengetahuan

 

tuto 1

1. Pergi kat dashboard, klik pada Design.

 

tuto 2

2. Pada bahagian Header blog, klik pada Edit.

 

tuto 3

3. Lepas klik edit tadi, select Image from your computer (kalau nak masuk pic sendiri) dan klik browse.

 

tuto 4

4. Satu window akan muncul, so browse la gambar yang berkenan di hati. Select dan klik open.

 

tuto 5

5. Tunggu gambar tadi upload.

 

tuto 6

6. Dah siap upload klik la save.

 

tuto 7

7. Oke dah siap. Boleh klik pada View Blog untuk tengok macam mana rupa header itu menghiasi blog anda Smile

 

 

  • oke anda anda yang baru nak bina blog, ni just basic tutorial..
  • hehe tak seberapa pon..
  • Nisa pun tak reti nak buat tutorial nih.. hehe oke lepas ni kalau adik adik yang baru nak start buat blog nak tanya apa apa, tanya kat Formspring ye
  • kotak soalan ada pada sidebar, yang warna pink tu tau Smile

 

 

bicara : blogosphere semakin meriah…

23 comments :

ZACK ENTRY said...

kalau warna background maching dengan warna header mungkin blog nampak lagi menarik..=)

ed shahir said...

terima kasih kakak. adik baru buat blog :P

*blog kakak sangat cantik ok.:)

ain kadir said...

nisa nak tnye mcm mana eyh nak wat cam nisa nye blog..
means ble kita upload pic tok entry kan semua nye bagak2,,i just love it!suka taw tngok pic bagak2 macm tuh..but once i'm try wit my belog..

mesti xjadi..nape eyh,,sbb kita nye saiz post page niyh eyh?

yg tak taw malu..ain kadir,,hehe...

p/s : ur header sgt stylo!!

Nisa A. said...

zack :

hehe nnt nampak sekeping aje. hehe
temanye blog ni hitam putih pink
:)

murnimahyum said...

dear,
ur new header cantik~~
murni xreti nk crop pic sendiri, so blog murni terbiar tanpa header...

Nisa A. said...

ed :

haha
perli nampakkkkk~
adik ed nih da bape hari berblogging??
:P
ngeh ngeh ngeh~

velasrizal said...

memeng mudah je kan nk wat...

Zip Bed : Bagi Mereka Yang Malas Mengemas Katil

Nisa A. said...

ain kadir :

bergantung kpd size post apge jugak..
lg satu, nisa update guna Windows Live Writer...
so size gambar leh tetapkan custom
:)

Nisa A. said...

murni :

ouhh gambar tu nisa crop pakai photoshop n save format PNG
:)

Nisa A. said...

velasrizal :

kannn
:)
hehe~

soffea said...

cam ne nak make sure header kite jadik panjang cmtu ek?? sbb sblom nie, header i kat tepi je.. maybe sbb size picture yg biase kot.

qm0i said...

kak nisa .. mcmner na gne photoshop n uat bannerr ta phm .. pliss tut0r sket .. ;]

Nisa A. said...

soffea :

masa buat header tuh, buat dalam size yg besar jugak
:)
nnt bila upload kat header, dia shrink to fit

Nisa A. said...

qmoi :

ouhhh
huhuuhuhuu
oke...
it takes several part to be done sebelum put it all together..
insyaAllah ade masa Nisa buat tutorial ye :)

ain kadir said...

owh i see,,thanks 4 sharing!hehe..

Nisa A. said...

ain kadir :

welcome
:)

nenek sihir said...

mcm mne nk bg header tuh besr????
sye buat header tuh x center dia ade kat tepi.....=(

Nisa A. said...

nenek sihir :

masa buat banner tu, buat dalam saiz yg besar.
hehhee~

Encik Blogger said...

same2 la kite blajar mende baru..

SACRED 99th Ground said...

sayangnya domain saya tidak support mbak sist hikss...

Mohd Taufik said...

emm.. saya still baru dlm blog..so hope nisa boleh tunjuk ajar.. :)

Mohd Tofik said...

nisa punya blog cantik.. dgn pink lg,, design pun cun...boleh ajar x mcmna nk buat..:)

Mohd Tofik said...

boleh ajar camna nk design blog cam nisa ni.. colour,gambar lg..mmg awsome