Thursday, August 19, 2010

Potong Lebih

Ini bukan cerita dalam tv, bukan filem bukan drama.


DIA : kau nak potong rambut? lagi?


AKU : ape yang lagi nye. last time aku potong rambut sem lepas oke, tu pun bukan potong.. nipiskan je.


DIA : aku tahu lah habit kau. kalau kau potong rambut mesti ade ape ape nih


AKU : (senyum je)


DIA : apesal kau diam???? jawab lah! betul kan? sape buat lak nih? tak habis habis lah.


AKU : takpelah, salah sendiri..... (senyum lagi)


DIA : banyak lah kau kan. bukan nak story dekat aku. dah pandai yek kau nak rahsia sangat dengan aku


AKU : (senyum je.. diam lagi)


DIA : nisa?


AKU : dah la... esok aku pergi jumpa Michael ye? hehee (still senyum)

 

dan esok.. aku pergi kedai Twist Cut, abah hantarkan. aku masuk je ke kedai, Michael yang tengah duduk bangun dan cakap....


MICHAEL : hai.. mau potong rambut ka? dah lama u talak mali?


AKU : ha'ah.. nak potong rambut (aku terpandang sorang amoi yang rambut dia pendek) nak potong macam amoi tu boleh?


MICHAEL : you mau potong macam dia ka?


AKU : (angguk dan terus duduk kat kerusi)



masa dia potong rambut aku, aku tunduk je.. tengok rambut aku yang tebal dan ikal tu jatuh satu satu kat riba aku. ape aku rasa?? entah.. aku rasa lama jugak aku biarkan rambut aku tumbuh.. biarlah, aku keraskan hati walaupun rasa nak menangis sikit. aku cakap lagi pada diri aku biarlah ni jadi pengajaran buat aku. aku rasa betul mata aku dah agak berair masa tu, aku tahan jek. tengok lagi rambut aku jatuh kat riba. aku tengok je, tanpa apa apa perasaan lagi.


aku suruh dia cuci sekali. best betul dia urut kepala aku. ringan je rasa kepala aku. lepas dia siap, aku tak tengok cermin. aku terus balik lepas bayar.

*

*

*

aku naik ke bilik, aku keluarkan DSLR aku, dan aku tengok rambut aku....


oke ni kesudahan aku balik dari kedai Michael. hmm.. tengok aku boleh senyum lagi. mungkin sehari dua ni aku rasa agak rimas kat tengkuk aku sebab aku tak biasa rambut pendek sangat nih. but takpelah. aku redha..salah sendiri kot.




DIA : kau tak sayang rambut ke? banyak nya kau potong..!!! FRUST LEBIH kah???

AKU : (senyum je) ehh kau tak rasa cool ke aku buat camni? haha macam Stacy ouhh. (konon konon gelak)

DIA : (pandang aku)

AKU : (diam.. sebak) jangan......... jangan kesiankan aku.


dah dua hari agaknya aku potong rambut. masih lagi rasa rimas dan pelik sebab rambut tak cecah tengkuk langsung. takpe lah.. rambut boleh tumbuh baru.. kan?





perasaan : pedulikan lah.

14 comments :

mysara said...

ni msti ada sbb bsr nape potong kan...
xpe, 6t tumbuh balik...;)

Pinky Pixie said...

nampak dri dpan mmg style.. hoho. mcm pndek sgt je tu?

a little less conversation said...

wahh..style wooo rambut baru awk..mmg cm amoi2..haha

npe sesetengah org pompuan klau die frust, die potong rambut eh..npe x potong lain cm kuku ke?

EkaWeird said...

wahh.. rambut baru ye.. lawa gak.. hee~

azzey said...

Nisa: Rambut pendek okay gak.....sng nk jaga...:)

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

cool la rambut. smart!

Nisa A. said...

mysara :

yes :)

Nisa A. said...

mysara :

yes :)

Nisa A. said...

pinky :

hehe yup.. depan saje simpan rambut sikit.
belakang je dia sodok =_=

Nisa A. said...

a little less conversation :

haha muka sy xde mmcm amoi meyh :)

hehe potong kuku??
sikit sgt tuh, kalau mase tu kuku kita pendek? hehe nak potong ape :P

Nisa A. said...

eka :

thankss dear :)

Nisa A. said...

azzey :

yupp..
simpan rambut pnjg2 pun sy xde masa nak jaga lah :(

Nisa A. said...

senorita :

thanks a lot dear :)

Anonymous said...

sis i ptong rmbut~!!rmbut raya~!!;p