Friday, March 12, 2010

Patut Ke Aku Jadi Freelance Photographer??

 

aku sebenarnya (ni memang benar-benar oke..) minat fotografi.. minat sangat-sangat okeyy… tapi minat aku dalam bidang bahasa Inggeris pun mendalam jugak.. tapi apakan daya, aku apply TESL, tapi tak dapat pulak. sekarang aku tengah belajar dalam bidang MASSCOMM… yea.. bidang mulut kepoh orang kata.. ape pun yang orang kata, aku yang belajar masscomm ni boleh kata MassComm bukan senang! nak tahu, alamilah sendiri. aku ambil MassComm pun sebab aku pun minat jugak public speaking dan cikgu aku cakap aku sesuai ambil masscomm. huhuu..

dan semester ni, aku ambil subjek Digital Photo Communication. dalam subjek ni aku belajar cara-cara untuk ambil gambar guna DSLR.. dan subjek ni jugak telah “mencetuskan” semula rasa minat aku dalam bidang fotografi ni.

dan kat bawah ni aku saje nak kongsi gambar-gambar yang aku amik dan aku dah edit ~ ngeeeee~

elfiandri by nisa bell loceng by nisa iejam by nisa IMG_7089 izarif adila by nisa IMG_4459

huhuuu… aku tahu skill aku dalam fotografi ni masih lagi di tahap yang menyedihkan. dan aku perlu banyak belajar lagi~ cuma… aku perlukan pendapat, adakah aku ada potensi dan peluang dalam bidang ni?? adakah aku PATUT atau PERLU belajar dengan lebih mendalam pasal fotografi dan menjadi seorang freelancer???

aku agak berminat dengan istilah “freelancer” tu, tak tahu la kenapa kan???

 

p/s : by the way, URL gatalmenaip yang korang tengok pada beberapa gambar di atas tu, tu URL lama aku. sekarang blog yang lama aku tu dah delete. ni la blog baru aku, thanks~

 

 

that’s all for now,

bubbye~

10 comments:

Mr.Chenta said...

keje dulu..sambil kerja...wat part time photography tuk photoshoot model dulu..RM200 tuk satu photoshoot...try wat album tuk diorang..cuci gambar...

wat portfolio...

than..up sket...ikut kawan2 yang ada shoot pre wedding...blaja sket2..komposisi..cara2 nak handle..barang2 yang perlu...

cara2 nak handle customer =)

papepun..mmg kene mula dari bawah...kene wat logo dari skrang...selalu tag gambar kat facebook...tag gambar yang boleh naikkan image dan kenalkan diri kita pada orang ramai.. =)

papepun jgn terus nak jadi freelance...wat part time dulu...

tapi kalau keluarga jenis $$$$ takpa ar :D

kalau tak jgn..takut nanti masa depan susah

Nisa Itu Kay said...

hehee~ thanks for the advice~ really appreciate it!
=)

Muhammad Ijam said...

x patot!! ahaha

kidding!

Nisa Itu Kay said...

ape la ko nih muhammad ijam~ bg le smgt skittt~ ceittt~

syahazrizal said...

abang i freelance photographer..
boleh geng la ngan dia..
i pon minat tapi masih tak mampu nak beli kamera..huhu..

Nisa Itu Kay said...

heheh~ boleh mintak tunjuk ajar nih~ but i'm still a basic learner~

Mr.Chenta said...

nak tanya...
gambar ke 4 tu
mcm mana wat tone tu?

nice~~
reply at my blog ya =)

Mohd Hafizd said...

kalo ade peluang apa salahnyer~ hihi

salam kenal~

Nisa Itu Kay said...

ouhh thanks hafizd

BelL said...

wahh,chantek la ko edit gamba aku,bangge nok.
thanx..
sokong lah ini blog.HAHA

KLIK SINI!!! TOLONG PENUHKAN TABUNG MASA DEPAN SAYA YE !!

RAMAI-RAMAI KLIK YE !!