Wednesday, March 10, 2010

Kita Memang Suka Tengok Kejatuhan Orang Lain… Betul Ke??

  • tajuk di atas tu tak lagi kita boleh sangkal
  • memang benar pun kan???
  • dalam subjek psychology, aku belajar yang ade beberapa jenis sifat-sifat manusia
  • dan salah satunya sifat yang mana bila kita buat jahat dia tak suka, buat baik lagilah tak suka
  • dah biasa kan kita dengar
  • alasan-alasan orang yang bersifat macam ni
  • pantang nampak orang buat baik, perkataan-perkataan seperti gedik, bajek bagus, perasan, berpura-pura dan macam-macam lagi laju keluar dari mulut nye
  • dalam kelas Human Comm pula, aku belajar yang manusia ni biasanya buat first impression yang 90% negatif

  • aku tengah browsing kat YouTube lagu-lagu Selena Gomez
  • dan aku tiba-tiba suka pulak nak tengok klip video lagu nye yang bertajuk Falling Down
  • hahahaa.. tajuk nye pun dah ade kaitan dengan tajuk..
  • haaa..paham-paham je la kan
  • suke pulak aku nak cerita sikit kat sini yang lagu ni kisah nye mengenai seseorang yang berlagak bagus akhirnya penipuannya selama ni terbongkar, dan semua orang sedang memandangnya kerana kebodohannya itu
  • tak percaya?? haa..pegi la baca sendiri liriknya

kita dengar isu ni, kita sebenarnya pun tak terlepas dari melakukan perkara nih. Walaupun kita tak buat apa-apa untuk menjatuhkan orang, tapi tak dinafikan bila kita tengok kejatuhan orang lain kita pun terbit perasaan bangga, gembira dan perasaan nak cakap “padan muka kau” pada orang tu, kan? kan? kan? Aku sendiri, manusia biasa yang tak terlepas dari perkara-perkara dosa nih. Tapi aku dah berazam nak berubah sem ni, dengan harapan dapat baiki pointer aku (insyaAllah…)

dan aku dah janji pada diri aku yang aku akan memberi sepenuh komitmen untuk melaksanakan assignment yang diberi. Tapi bila kita dah usaha, kalau ada yang tak suka jugak tu tak tahulah kan. Hak masing-masing nak fikir apa pun pasal kita.. dan… aku cuma senyum.

sebab aku tahu, Allah Maha Mengetahui~

“apa niat mereka untuk berasa tak puas hati tu aku tak tahu, aku pun kadang-kadang begitu, tapi harap aku dapat hindarkan perkara ni.. insyaAllah”

 

p/s : aku sedang dalam proses memperbaiki diri.. aku dah berusaha, kalau ada salah dan silap harap tegur ye.. dan post ini adalah teguran untuk diri sendiri dan yang harap yang lain ambil iktibar~ thanks for reading~

 

 

that’s all for now,

bubbye~

4 comments :

shahrinabd said...

agak betul jugak....contohnya kes menjatuhkan fasha sanda. aku suke tengok dia jatuh. tapi pastu sekarang ni kesian pulak. terpikir, apela dosa dia kat aku. huhu...

Nisa Itu Kay said...

ahhahaaa~ tu la~ kadang2 kita suka tengok org yg even xde kena mngena ngn kita jatuh disebabkan sikapnya itu~
setuju????

Amira Farhana Ahmad said...

Saya suka selena gomez,,
Dye cumyl,
Haha !
Tade kne mngena btui kan,
Huhu~

Nisa Itu Kay said...

ahhahaa~ ana, kay pon suke gak selena nih~ suka lagu dia tajuk naturally tuh~