Thursday, February 20, 2020

[LIRIK LAGU] 7 Nasihat - Dato' Siti Nurhaliza, Kmy Kmo & Luca Sickta




Wahhh meriah Twitter Nisa malam ni semua peminat menantikan dengan tidak sabar single terbaharu Dato' Siti Nurhaliza menampilkan dua rapper yang cukup-cukup berbakat iaitu Kmy Kmo dan Luca Sickta. Kedua-dua rapper ni Nisa dah minat sejak mendengarkan lagu Gong Nekara oleh mereka. Katanya dua rapper ni anak didik Malique? Wahh mesti hebat!


Lagu single terbaharu yang dinyanyikan oleh Dato' Siti Nurhaliza ini diberi tajuk 7 Nasihat, membawakan irama Malaysia sebagai core utama lagu, disulami dengan elemen hip hop dengan barisan rap yang sarat dengan kata nasihat. Pendek kata lirik dia memang best sebab penuh dengan teguran. Jom kita baca lirik !




[DATO' SITI NURHALIZA]
Anak pipit jangan tak dihirau
Gusar esok ke sarang si rimau
Anak didik harusnya dirisau
Gusar esok engkau yang dipisau

(Pre Chorus)
[DATO' SITI NURHALIZA / KMY KMO / LUCA SICKTA]
Dulu tunggu diturut balik
(dulu tunggu turut balik)
Dulu diam sekarang celik
(dulu diam sekarang celik)
Dulu tahu waktu balik
(dulu tahu waktu balik)
Dulu diam sekarang cerdik
(dulu diam sekarang cerdik)

(Verse 1)
[DATO' SITI NURHALIZA]
Nak dilenturnya buluh, biar dari rebungnya
Kelak pasti mereka, kan terjaga akhlaknya
Nak dibentukkan tubuh, bukan dari benkungnya
Susun atur mereka, sebelum kenal dunia

Habis main di tanah,
sebelum senja ke rumah,
Takut nanti tersalah,
bawa pulang masalah
Tak endah yang sekarang,
cakap jangan sebarang
Elok awal di larang, 
untuk kau jadi orang

[DATO' SITI NURHALIZA / KMY KMO / LUCA SICKTA]

Dulu tunggu diturut balik
(dulu tunggu turut balik)
Dulu diam sekarang celik
(dulu diam sekarang celik)
Dulu tahu waktu balik
(dulu tahu waktu balik)
Dulu diam sekarang cerdik
(dulu diam sekarang cerdik)

[LUCA SICKTA]
Ya, satu 
Hendak berjaya mendada jangan
Pastikan jika malu bertanya sesat jalan 
Biar lapar sehari asalkan kenyang bertahun
Biar berkerut dahi asahkan minda beralun

[KMY KMO]
Kedua
Semua nasihat cam petua
Ketua perlu jua 
nak sihat sampai tua
Masuk semua benua, 
pelusuk dalam luar
Hormat tanpa bersua, 
walau darjah sempoa

[LUCA SICKTA]
Tiga,
Lain liga lain cara
Elak geliga dalam rasa media massa
Dahulu kerna lidah badan kan binasa
Sekarang kerna mata jemari berbicara

[KMY KMO]
Cara bicara yang keempat
Semua telinga harus peka
Nenek moyang yang nasihat 
Majoriti ramai leka, terlena 
Dibuai mimpi dek dunia cereka
Hanyut dihempas ombak tinggi gah lupa mereka

[LUCA SICKTA]
Lima
Usah dikira kanan kiri
Cermin untuk diri kerna hidup tiada siri
Kerna hidup tiada sisi
Bila hati mula hitam 
Lupakan kisah silam
Nilam usah disiram

[KMY KMO]
Kusiram yang keenam
Biar mekar dalam hati
Ingati putus urat dan tenaga urat besi
Korbannya bukan calang
Tak hilang dimakan hari
Bajakan jasa-jasa mereka dengan budi-budi

[DATO' SITI NURHALIZA]
Anak pipit jangan tak di hirau
Gusar esok ke sarang si rimau
Anak didik harusnya dirisau
Gusar esok engkau yang dipisau

[DATO' SITI NURHALIZA / KMY KMO / LUCA SICKTA]

Dulu tunggu diturut balik
(dulu tunggu turut balik)
Dulu diam sekarang celik
(dulu diam sekarang celik)
Dulu tahu waktu balik
(dulu tahu waktu balik)
Dulu diam sekarang cerdik
(dulu diam sekarang cerdik)





Lagu ini sudah boleh didengari di pelbagai platform penstriman muzik digital. Enjoy ya semua! Loveee !


Read More»

Monday, November 25, 2019

Nisakay Ke Jepun - Meneroka barat Jepun bersama JR West Railway! (PART 3)



Assalamualaikum!!

Kembali ke blogpost Nisa yang ketiga untuk perjalanan Nisa sepanjang di bumi Jepun. Seperti yang dinyatakan di dalam blogpost Nisa yang sebelum ini, malam ketiga kami bermalam di Hotel Vischio Osaka. Jaraknya cuma satu blok dari Osaka Station City, jadi sangat mudah untuk ke mana-mana dari stesen tersebut.



  • HALAL BENTO BREAKFAST @ HOTEL VISCHIO OSAKA

Waktu sarapan adalah waktu yang paling dinanti-nantikan Nisa, lebih-lebih lagi di Hotel Vischio Osaka ini para tetamu boleh membuat tempahan untuk Halal Bento. Bento ini boleh ditempah seawal 2 hari sebelum ya, dan tiada caj tambahan akan dikenakan. Best nya! Set bento selalunya menyediakan pelbagai jenis lauk di dalam satu bekas, jadi memang sangat kenyang!


Untuk menempah Halal Bento Breakfast semasa penginapan anda, tempahan boleh dibuat melalui JTB Malaysia / Singapura :


JTB Singapura - https://www.jtb.com.sg/



Selesai sarapan, kami check out hotel dan bawa luggage kami ke JR Osaka Station City kerana kami akan check-in di hotel lain pula malam ini. Jadi sekiranya anda nak jalan-jalan dahulu seperti Nisa, anda boleh meninggalkan barangan anda di Coin Locker yang banyak disediakan di dalam stesen. 


Lokasi Coin Locker yang Nisa gunakan ini bersebelah dengan JR Customer Service / Refund Counter, jadi senang sangat nak cari. Locker yang bersaiz besar ini cukup untuk memuatkan luggage Nisa yang besar tu. Arahan penggunaan pula mudah difahami dan hanya beberapa langkah ringkas yang anda perlu lakukan untuk menggunakannya. Haa dah simpan barang, barulah boleh jalan-jalan dengan hati yang lapang kan?



Dari JR Osaka Station City, kami menaiki tren ke Kyoto Station. Kemudian kami bertukar ke "Nara Line" di mana kami mengambil tren ke Inari Station. Haa dengan tiket Kansai-Hokuriku Area Pass ni, anda boleh menaiki mana-mana tren JR dan juga tren dari laluan terpilih. Jimat sungguh! Dalam blogpost PART 1 Nisa ada sebut mengenai JR West Pass ni.



  • FUSHIMI INARI SHRINE

Inari Shrine merupakan lokasi di Kyoto yang sangat popular dalam kalangan ramai pelancong. Jadi tidak hairanlah ketika Nisa berkunjung ke sana, terlalu ramai pengunjung ! Memang meriah sangat. Tips Nisa, datang awal-awal pagi supaya mudah untuk anda bersiar-siar di kawasan sekitar Inari Shrine dan mengambil gambar.




Tarikan terkenal di Inari Shrine ini adalah bergambar berlatar belakangkan torii gate yang sangat banyak! Memandangkan Nisa datang masa pengunjung tengah ramai, memang agak memerlukan kesabaran dan juga kena pandai curi ruang dan peluang untuk mengambil gambar haha! Nasib gambar-gambar banyak yang cantik. Untuk lebih info mengenai Fushimi Inari Shrine klik di sini.



  • TOGETSUKYO BRIDGE, ARASHIYAMA

Dari Inari Station, kami ke Saga Arashiyama Station, kemudia berjalan kaki menuju ke lokasi yang sangat terkenal di Kyoto. Tetapi kami tidak terus ke lokasi tersebut, kerana Nisa meluangkan sedikit masa untuk berehat dan menghirup udara segar di tepi sungai berlatar belakangkan Togetsukyo Bridge.



Sepanjang kami berjalan menuju ke Togetsukyo Bridge ini, anda akan dapat melihat suasana sekeliling yang bagaikan pekan lama Jepun. Kawasan sekitarnya dipenuhi dengan restoran, tea house dan kedai cenderamata. Ramai yang bersiar-siar di sepanjang jambatan dan di tepi sungai. Bolehlah berehat sebentar sebelum berjalan lagi.




  • HALAL JAPANESE FOOD : YOSHIYA RESTAURANT

Tidak jauh dari Togetsukyo Bridge tadi, jalan kaki dua tiga minit sahaja, anda akan berjumpa dengan sebuah restoran makanan Jepun yang menyediakan menu halal. Wahh teruja rasanya, sebab perut pun dah lapar, kaki pun dah penat berjalan. Jadi masanya untuk makan tengahari!




Hanya masuk terus ke bangunan tersebut, restoran ini terletak di bahagian belakang. Di pintu masuk restoran, dipamerkan sijil pengesahan status halal makanan mereka. Jadi anda tidak perlu ragu-ragu untuk makan di sini ya!




Memang menyelerakan betul makanan di Restoran Yoshiya ni! Puas hati sangat sebab dapat makan makanan Jepun yang authentic, tapi disahkan halal lagi! Jadi boleh order tanpa keraguan ya. Ada pelbagai pilihan makanan yang boleh anda order, rujuk mukasurat menu yang ditetapkan untuk senarai makanan halal, haaa rambang mata nak pilih makan apa! Klik sini untuk ke : laman web rasmi Restoran Yoshiya.




  • ARASHIYAMA BAMBOO FOREST

Tidak dinafikan lagi, Bamboo Forest ini merupakan antara lokasi yang sangat terkenal di Kyoto. Pendek kata kalau berkunjung ke Kyoto, memang wajib singgah di sini! Terletak di tidak jauh dari Togetsukyo Bridge itu tadi, sepanjang perjalanan memasuki kawasan Bamboo Forest ini terdapat kedai, tea house, tempat menyewa kimono dan pelbagai lagi.





Kawasan ini akan menerima kunjungan pelancong agak tinggi pada musim-musim tertentu. Jadi jangan lupa rancang perjalanan anda kalau nak datang ke sini. Bila tak ramai orang, nak ambil gambar banyak-banyak pun seronok! Hehe. Tenang sangat kawasan sekitar Bamboo Forest yang redup ni. Cantik je pemandangan serba hijau. Kami kemudiannya berjalan kembali ke Saga Arashiyama Station.




  • KYOTO RAILWAY MUSEUM

Dari Saga Arashiyama Station, kami menaiki train menerusi Sagano Line, dan turun di Umekoji Kyoto Nishi Station. Sekali lagi dengan menggunakan JR West 7-Days Train Pass. Mudah sangat kan! Kami ke Kyoto Railway Museum.



KYOTO RAILWAY MUSEUM

Operating Hours : 
10:00am - 5.30pm (Close every Wednesday and on 30th Dec ~ 1st Jan)

Entrance Fee : 
1200yen (Adult)  //  1000yen (University & high school students)
500yen (Junior High School & Elementary School students)
300yen (Kids 3 years and above)

TIPS : With JR West Pass, you can get 10% off on the entrance fee





Di dalam muzium ini, pengunjung boleh menyaksikan pameran jenis-jenis keretapi yang baru dan lama. Ada ruang aktiviti di dalam dan di bahagian luar muzium juga. Sangat menarik melihat badan keretapi asal yang dipamerkan di sini. Ada kafe kecil yang dibina di dalam badan sebuah keretapi, ada ruang permainan kanak-kanak dan bermacam lagi.




Kalau ke Kyoto Railway Museum ni, jangan lupa untuk study dulu jadual aktiviti mereka, yang paling tak boleh lepaskan peluang adalah pengalaman menaiki keretapi wap ini. Haa keretapi lama ini masih berfungsi dan pada jam sekitar 4 petang macam tu, pengunjung boleh menaiki steam train ini yang akan bersiar-siar di sekitar kawasan muzium. Setelah selesai melawat muzium ni, kami kembali ke JR Osaka Station City.



Sampai sahaja di JR Osaka Station City, gunakan resit yang anda dapat semasa menyimpan beg di loker ini dan imbas QR Code yang terdapat pada resit tersebut, secara automatiknya pintu loker anda akan terbuka. Senang sangat nak guna sebenarnya. Boleh juga dapatkan bantuan staff.



Pemandangan JR Amagasaki Station dari tingkap bilik hotel. Hebat bukan!





  • HOTEL VISCHIO AMAGASAKI

Dari Osaka Station City, kami ke JR Amagasaki Station. Dari stesen keretapi, anda hanya perlu berjalan kaki sekitar 5 minit sahaja menuju ke Hotel Vischio Amagasaki melalui jejantas yang bersambung dari bangunan stesen terus ke bangunan hotel. Really convenient! Akses yang sangat pantas dan mudah melalui stesen keretapi, pusat membeli belah pun ada di sebelah hotel. Di tingkat bawah juga tersedia convenient store.



Di Hotel Vischio Amagasaki ini, terdapat Guest Lounge di kawasan lobi. Di dalam ruangan ini, para penginap hotel boleh duduk berbual dengan rakan-rakan dan keluarga sambil menikmati kopi dan teh dari mesin minuman yang disediakan di dalamnya. Selain itu, terdapat buku dan majalah untuk dibaca, serta komputer dan mesin printer yang boleh digunakan untuk pelbagai urusan.


SPECIAL HELLO KITTY THEMED ROOMS @ HOTEL VISCHIO AMAGASAKI




VISCHIO FOREST ADULT KAWAII ROOM

Istimewanya di Kansai, hanya Hotel Vischio Amagasaki yang menyediakan bilik istimewa bertemakan kartun popular iaitu Hello Kitty. Bilik ini baru sahaja dilancarkan bermula Oktober 2019. Jadi bagi sesiapa yang meminati kartun Hello Kitty, boleh segera book bilik ini. Musim percutian sudahpun bermula, pasti ada yang nak bawa anak-anak bercuti kan?

Untuk informasi dan reservation : klik di sini Hotel Vischio Amagasaki





LETS'S EXPLORE KANSAI WITH KITTY-CHAN SUPER-CUTE ROOM

Sekiranya anda sangat meminati Hello Kitty, suka travel dan suka warna pink..!! Bilik inilah yang paling sesuai dengan anda. Nisa punyalah excited bila masuk ke bilik ni. Rasanya kalau booking bilik ini, tak keluar jalan-jalan pun takpe, duduk je bergambar puas-puas dalam bilik. Dari katil, dinding, ruangan menonton, bilik air.. semuanya bertemakan Hello Kitty dan berwarna pink! Seronok nya!

Untuk informasi dan reservation : klik di sini Hotel Vischio Amagasaki




Untuk sarapan pula, ada banyak pilihan makanan yang Muslim Friendly - iaitu makanan yang tidak mengandungi alkohol atau yang diperbuat dari pork. Setiap makanan telah dilabel dengan "NO PORK" atau "NO ALCOHOL", jadi mudah untuk kita memilih makanan yang sesuai.

Hotel Vischio Amagasaki juga turut menyediakan Al-Quran, sejadah dan juga kompas buat tetamu hotel. Info lanjut mengenai servis hotel buat penginap Muslim boleh di baca : di sini Hotel Vischio Amagasaki.



Baiklah semua! Sekian sahaja kisah perjalanan Nisa pada hari keempat di Jepun. Terima kasih kerana sudi baca dan jangan lupa nantikan blogpost seterusnya.





NISA KAY.

Read More»

Tuesday, October 29, 2019

Nisakay Ke Jepun - Meneroka barat Jepun bersama JR West Rail! (PART 2)



Assalamualaikum semua...

Haa semakin teruja nak berkongsi lagi dan lagi dengan readers semua. Ye lah kita sekarang jarang update blog, risau pula tak ada yang sudi singgah dah. Kepada yang baca blogpost dan komen, terima kasih! Jom kita teruskan perjalanan di bumi barat Jepun okay! Siapa yang belum baca Meneroka barat Jepun bersama JR West Rail PART 1, jangan lupa baca dulu okay?


Credit photo Osaka Info
  • UMEDA SKY BUILDING, OSAKA

Bangunan pencakar langit ni merupakan antara yang wajib anda lawati sekiranya anda berkunjung ke Osaka. Kalau anda naik tren dan turun di JR Osaka Station, nak ke Umeda Sky Building ni hanyalah 10 to 15 minutes walking distance sahaja. Dari entrance stesen dan boleh nampak bangunan ini. Nervous nya rasa nak naik ke sini, sebab Nisa dah pernah pergi masa tahun 2015 tapi sebab takut tinggi, Nisa tak naik sampai atas sekali.



Pertama sekali, anda perlu menaiki lif di bangunan yang pertama, sehingga ke tingkat 35. Seramnya ya ampun sebab lif tu dinding kaca ! Dari tingkat 35 tu, anda kena naik ke tingkat 39 di bangunan sebelah dengan menggunakan mid-air escalator ni. Tengok sajalah muka Nisa yang tengah cover perasaan takut tu! Memang Nisa pandang straight je ke depan tak toleh kiri kanan dah! Haha.



Dah sampai ke bangunan sebelah di tingkat 39 tu, boleh lah beli tiket untuk ke Sky Garden. 

Umeda Sky Building website : https://www.skybldg.co.jp/en/
Open daily from 9.30am - 10.30pm
Entrance fee : 1500yen (Adult)  /  700yen (4 - 12 years old)
TIPS : Show your JR West Pass to enjoy 10% off discount






Antara aktiviti yang anda boleh lakukan di Umeda Sky Building adalah :
  • Mengambil gambar dengan berlatarkan kotaraya Osaka 
  • Menikmati pemandangan 360 darjah bandar Osaka
  • Mengabadikan kenangan di Love Lock Gate di puncak Umeda Sky Building
  • Menikmati minuman dari kafe sambil menikmati city view
  • Membeli cenderahati Umeda Sky Building



  • KOBE MUSLIM MOSQUE

Dari Osaka Station, kami mengambil tren Special Rapid Service ke Sannomiya Station dan berjalan kaki ke masjid ini. Teruja rasa di hati apabila berkunjung ke negara orang, dan dapat melawati masjid yang terdapat di sana. Masjid ini merupakan masjid yang pertama sekali dibina di Jepun pada tahun 1935. Masjid ini masih kukuh berdiri walaupun mengharungi zaman Perang Dunia Kedua dan tragedi Great Hanshin Earthquake.




Reka bentuk senibina masjid ini menggunakan Ottoman architecture, dengan keluasan sederhana, cukup untuk menampung komuniti muslim di kawasan sekitarnya. Walau bagaimanapun, sebarang aktiviti mengambil gambar dan merekod video di dalam masjid ini tidak dibenarkan ya. Jadi kita bergambar di luar sahaja.

Laman web : Kobe Muslim Mosque




  • HALAL RESTAURANT : NAAN INN

Di sekitar kawasan Kobe Muslim Mosque ni ada beberapa kedai makanan halal yang anda boleh kunjungi, juga grocery shop yang menjual produk halal. Makanan yang kami order di Naan Inn Restaurant ni boleh tahan berpatutan harganya dan portion nya banyak! Puas hati dan kenyang makan di sini.



  • KITANOZAKA STARBUCKS

Kepada peminat Starbucks! Anda patut singgah ke Kobe Kitano-jinkan Starbucks ini! Ianya juga dikenali sebagai Kitanozaka Starbucks. Ia merupakan lokasi yang sangat instagrammable! Boleh lah bergambar di pelbagai sudut menarik di sini sambil menikmati kopi enak! Dari luar pun dah cantik!




Memandangkan rekaan dalaman Kitanozaka Starbucks ni unik dan menarik, tidak hairanlah cawangan ini menerima ramai pengunjung. Jadi hanya ada beberapa spot sahaja yang dapat Nisa ambil gambar, banyak lagi photo spot yang menarik sebenarnya. Anda kena berkunjung sendiri ke sini tau!



  • KOBE IJINKAN-DORI

Sekitar Kitanozaka Starbucks itu tadi merupakan kawasan tarikan pelancong yang dikenali sebagai Ijinkan-Dori. Kawasan tersebut terdiri daripada kawasan perumahan yang berkonsepkan Western houses and building. Ada pelbagai binaan yang menarik di sekitarnya, memang cantik kalau ambil gambar.

Laman Web : Kobe Kitano Ijinkan




Selain mempunyai pelbagai binaan yang cantik dan unik, kawasan Ijinkan-dori ini terdapat banyak kafe-kafe yang menarik, rumah yang boleh dikunjungi pelancong dan juga trick-eye museums. Sambil bersiar-siar pelancong boleh juga shopping di sini sebab Nisa lihat ada kedai-kedai baju dan cenderahati di sepanjang jalan. Dah puas berjalan di Ijinkan-dori ni, kami berjalan kaki kembali ke JR Sannomiya Station. 



  • HIMEJI STATION

Dari JR Sannomiya Station, kami menaiki tren Special Rapid Service ke Himeji Station. Stesen ini boleh tahan besar dan luas juga, serta bersambung dengan bangunan membeli belah. Pemandangan dari tingkat tinggi pun cantik juga, nampak city view dan castle view kerana Himeji Castle tidak jauh dari stesen ini.



Apa yang menariknya, dari tingkat 2 di bahagian luar Himeji Station ini mempunyai Observatory Deck yang memperlihatkan pemandangan Himeji Castle terus dari situ. Dari kejauhan terlihat istana tersebut tersergam indah, bolehlah anda mengambil gambar kenang-kenangan dari deck tersebut. 




  • HIMEJI CASTLE

Dah sampai dekat Himeji ni tentu-tentunya kena singgah di tarikan utamanya iaitu Himeji Castle atau juga dikenali debagai Hakurou Castle (White heron Castle) kerana bangunannya yang berwarna putih dan dari jauh tampak berkilau apabila terkena cahaya matahari. Nisa jalan kaki je dari Himeji Station tadi, tapi kalau nak lebih cepat sampai dan tidak penat boleh naik teksi atau bas atau sewa basikal dari Himeji Station.



Himeji Castle website : https://www.himejicastle.jp/en/
Open daily from 9.00am to 4.00pm (only closes on 29th and 30th December)
Admission fee : 1000 yen (Adult 18 years and avove)  |  300 yen (6 - 18 years old)

TIPS : Show your JR West Pass to enjoy 20% discount !!



Istana ini tutup agak awal ya, iaitu pada jam 4.00 petang. Jadi rancangan perjalanan anda untuk ke sini, atau pun boleh datang awal pagi agar lebih selesa untuk berjalan-jalan di sekitar kawasan istana. Memandangkan Nisa jalan kaki ke istana ini, Nisa dapat lihat terdapat kedai-kedai di sekitar istana yang menyediakan perkhidmatan menyewa kimono. Boleh lah jalan-jalan dalam istana dengan pakaian tradisional Jepun! Kedai snek, aiskrim dan cenderehati juga banyak terdapat di kawasan depan istana.


Selesai bersiar-siar di Himeji Castle, kami menaiki Shinkansen ke Shin-Osaka Station, dan bertukar ke tren biasa untuk kembali ke Osaka Station. Haa jimat dan sangat berbaloi kerana dengan JR West Pass ini, anda turut boleh menaiki Shinkansen (Bullet Train) - Nozomi dan Mizuho. Jika anda mempunyai JR Nation Wide Pass pun tak boleh naik tau!




  • OSAKA STATION CITY : PRAYER ROOM

Setibanya kami di Osaka Station City (nama stesen ini seperti sebuah bandar, kan? Semuanya tersedia di dalam satu bangunan yang sangat besar!), kami ingin menggunakan surau kerana kami dah check out hotel dan akan check-in hotel lain malam ini. Di Osaka Station City ada menyediakan Prayer Room yang boleh digunakan oleh para pengujung. Namun ruang yang terhad memerlukan anda untuk mendaftar terlebih dahulu sebelum menggunakan ruang tersebut bagi memastikan keselesaan untuk setiap pengguna. Untuk mendaftar, anda perlu ke kaunter informasi yang terletak di tingkat 3.




Di kaunter informasi tersebut, para pekerja akan menjelaskan kepada anda berkenaan lokasi Prayer Room terbabit dan lain-lain info mengenainya. Untuk menggunakannya, anda perlu mengisi borang yang disediakan. Anda harus menyatakan tempoh untuk menggunakan Prayer Room tersebut, contohnya 15 minit atau 30 minit. Dan di dalam borang tersebut, anda perlu menyatakan berapa orang (lelaki dan wanita) dan akan menggunakannya.





Prayer Room ini terletak di luar South Central Gate, sangat dekat dengan pintu masuk Hotel Granvia Osaka. Apabila anda sudah mengisi borang terbabit, pihak Information Counter akan unlock pintu Prayer Room dan di skrin akan terpapar seperti di dalam gambar di atas, menandakan bilik ini sedang digunakan.




Prayer Room ini mempunyai dua ruang yang berlainan untuk pengguna lelaki dan juga wanita. Terdapat sejadah dan penanda arah kiblat tersedia, serta ruang mengambil air wudhu yang sangat selesa. Bagi Nisa, untuk solat mungkin boleh memuatkan dua tiga orang dalam satu-satu masa, tapi jika mahu lebih selesa boleh lah bergilir-gilir sekiranya anda datang lebih dari dua orang.




  • OSAKA STATION CITY : WATER CLOCK

Selepas kami ke Prayer Room, kami berkunjung ke antara tarikan utama di Osaka Station City ini iaitu Water Clock. Water Clock ini juga terletak di South Central Gate di South Gate Building, lebih tepatnya berhadapan dengan Prayer Room itu tadi. Senang sangat nak jumpa.




Water Clock ini sangat unik dan memaparkan ucapan selamat datang dalam beberapa bahasa, juga memaparkan waktu. Tips Nisa, untuk mengambil gambar di sini sebaiknya datang pada waktu malam kerana paparan air tersebut lebih jelas di dalam kamera di waktu malam. Setting kamera tu elok-elok, dan dapatlah capture momen-momen paparan air tu..




  • HOTEL VISCHIO OSAKA

Malam ketiga kami di bumi Jepun, kami bertukar ke hotel lain yang juga berhampiran dengan Osaka Station City iaitu Hotel Vischio Osaka. Hotel ini sangat cantik dan baru sahaj dibuka pada june 2018 yang lalu. Semua Vischio dan juga Granvia terletak berhampiran dengan stesen keretapi jadi sangat mudah sebenarnya kalau anda stay di hotel ini.



Selain terletak berhampiran dengan stesen keretapi, Hotel Vischio Osaka juga berhampiran dengan beberapa tarikan utama di Osaka seperti Umeda Sky Building. Kedai-kedai menarik dan pusat membeli belah juga berada di sekitarnya. Jadi selain boleh berjalan kaki ke stesen keretapi, anda juga mudah mendapatkan pengangkutan awam yang lain seperti bas.




Baiklah sekian perjalanan Nisa untuk hari ketiga Nisa di bumi Jepun. Terima kasih kerana sudi baca! Nanti Nisa sambung lagi!





NISA KAY.

Read More»

Copyright © Nisa Kay