Saturday, July 25, 2020

Kedai Cermin Mata Viral Sungai Wang Plaza - Kaca Mata Hitam Murah !!




Assalamualaikum semua !

Wah wahh lamanya tak berkongsi cerita dengan pembaca semua! Nisa rindu betul nak kembali aktif menaip macam dulu! Haa... macam biasalah kalau Nisa dah mula menaip ni, maknanya ada benda best yang betul-betul best yang Nisa nak share dengan korang semua!


Baiklah.. Nisa tahu ramai di luar sana yang macam Nisa juga.. susah nak cari cermin mata hitam atau sunglasses yang ada power. Nisa pernah survey dulu, harganya agak mahal.. maka Nisa simpan sahajalah hasrat nak buat sunglasses ada power. Kebanyakan kedai mempunyai pilihan bingkai yang agak terhad pula tu. Tak pun, kalau nak pakai sunglasses yang stylo, kena pakai contact lens dulu. Rimasnyaaa bila terlalu kerap pakai kanta lekap kan! 



Haaa tenang ya kawan-kawan! Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian! Masih ingat lagi blogpost Nisa mengenai KEDAI CERMIN MATA VIRAL yang terletak di Sungei Wang Plaza, Kuala Lumpur? Haaa ya betul tuuu kedai cermin mata EYE SMART VISION ! Nisa kembali lagi ke kedai ini untuk membuat cermin mata hitam! Haaa inilah yang Nisa nak kongsikan untuk blogpost kali ini.

**Untuk memasuki premis ini, pihak Eye Smart Vision menetapkan SOP seperti yang disarankan oleh kerajaan di mana para pelanggan harus memakai topeng muka, merekod kehadiran menerusi QR Code, penggunaan hand sanitizer, dan mensanitasi barangan serta common area di dalam kedai.




CERMIN MATA HITAM + POWER = RM165 SAHAJA !!!

Iyaa benar sekali! Semurah itu harganyaaa! Bagi Nisa yang ada power dan silau yang agak tinggi, memang Nisa setia buat spec di Eye Smart Vision sahaja sebab harga spec Nisa kini tidak lagi mencecah RM200 pun! Jimat dan sangat berbaloi! Buat cermin mata hitam (sunglasses) di sini pun murah sangattt!




LANGKAH 1 - Bawa cermin mata anda ke kedai

Ini penting ya. Untuk buat sunglasses ini, ia perlu dihasilkan SAMA POWER dengan cermin mata anda yang biasa. Ini kerana nak mengelakkan anda berasa pening atau sukar dan membiasakan diri dengan sunglasses itu nanti. Jadi, sunglasses anda akan dibuat berdasarkan power cermin mata anda ya!




LANGKAH 2 - Pilih mana mana bingkai yang anda ingin kan!

Yaaa hanya pilih mana mana bingkai cermin mata yang dipamer di kedai, pilih sampai anda jumpa yang betul-betul sesuai dengan wajah anda dan yang paling penting, bingkai yang buat korang nampak lagi handsome / cantik! Hahaa..



LANGKAH 3 - Pilih peratusan kegelapan cermin mata anda.

Haaa korang boleh tentukan sendiri, korang nak sunglasses tu gelap tahap mana. Nak betul-betul gelap ke.. nak 75% gelap ke.. nak low percentage pun boleh, boleh gunakan pada waktu siang dan juga malam. Haa semua boleh lah! Jimmy dari Eye Smart Vision sangat-sangat membantu Nisa dengan menerangkan lebih info mengenai sunglasses with power ni tau. Nanti kalau korang nak buat sunglasses jugak, boleh cari Jimmy! Hehe..



Sunglasses ini hanya mengambil 1 hingga 2 hari ini untuk siap. Sekiranya anda tidak dapat datang semula untuk mengambil sunglasses ini di kedai, pihak Eye Smart Vision menyediakan penghantaran menggunakan despatch mereka sendiri buat pelanggan yang tinggal di sekitar Lembah Klang. Jika anda tinggal jauh dari kedai, mereka juga boleh menghantar sunglasses anda menggunakan kurier.



DISKAUN 10% UNTUK ALPHA LENS!

Berita gembira buat semua pelanggan Eye Smart Vision! Bila korang buat spec mata dengan Alpha Lens di sini, jangan lupa dapatkan kad Alpha Lens ini, dekat bahagian belakangnya akan direkodkan power dan silau korang. Jadi bila nak buat lagi cermin mata di kedai ni, bawa kad ini untuk menikmati potongan 10% dari harga Alpha Lens ! Wahh lebih berbaloi! Tak sabar Nisa nak buat cermin mata baru kat sini!



Teruja sungguh Nisa, selepas hanya 2 hari, Jimmy dari Eye Smart Vision memaklumkan Nisa yang sunglasses dah siap! Terus terbayang-bayang bagaimana nak menggayakannya, nak bawak pergi bercuti, nak pakai masa memandu haha!!


Korang boleh baca sendiri antara testimoni para pelanggan Eye Smart Vision,  rata-ratanya berpuas hati  dengan servis dan produk yang diberikan. Pelanggan yang tinggal di negeri atau daerah lain pun boleh menggunakan perkhidmatan pengeposan untuk cermin mata.



Disebabkan pejabat tak jauh dari Sungei Wang Plaza, jadi Nisa drop by je pickup sunglasses ni. Seronok sangat! Lepas ni tak perlu lagi pakai contact lens semata-mata nak pakai sunglasses, lebih-lebih lagi untuk pemanduan jauh, mata Nisa akan jadi kering kalau pakai contact lens disebabkan aircond kereta. 



Boleh tonton sendiri pengalaman Nisa pergi ke Eye Smart Vision tahun lalu.


PUAS HATI DENGAN SERVIS EYE SMART VISION :
  • Servis yang mudah dan pantas.
  • Staff yang sangat membantu dan informative.
  • Boleh pilih bingkai cermin mata yang diingini.
  • Pilihan bingkai pun banyak sangat yang cantik-cantik.
  • Sunglasses sangat selesa dipakai, tak rasa pening.
  • Memudahkan Nisa untuk pemakaian harian.



Terima kasih Eye Smart Vision ! 


INSTAGRAM : 

FACEBOOK PAGE : 

ALAMAT : 
Lot G114, G Floor, Sungei Wang Plaza, Kuala Lumpur

WHATSAPP : 



Nisa Kay.

Read More»

Thursday, February 20, 2020

[LIRIK LAGU] 7 Nasihat - Dato' Siti Nurhaliza, Kmy Kmo & Luca Sickta




Wahhh meriah Twitter Nisa malam ni semua peminat menantikan dengan tidak sabar single terbaharu Dato' Siti Nurhaliza menampilkan dua rapper yang cukup-cukup berbakat iaitu Kmy Kmo dan Luca Sickta. Kedua-dua rapper ni Nisa dah minat sejak mendengarkan lagu Gong Nekara oleh mereka. Katanya dua rapper ni anak didik Malique? Wahh mesti hebat!


Lagu single terbaharu yang dinyanyikan oleh Dato' Siti Nurhaliza ini diberi tajuk 7 Nasihat, membawakan irama Malaysia sebagai core utama lagu, disulami dengan elemen hip hop dengan barisan rap yang sarat dengan kata nasihat. Pendek kata lirik dia memang best sebab penuh dengan teguran. Jom kita baca lirik !




[DATO' SITI NURHALIZA]
Anak pipit jangan tak dihirau
Gusar esok ke sarang si rimau
Anak didik harusnya dirisau
Gusar esok engkau yang dipisau

(Pre Chorus)
[DATO' SITI NURHALIZA / KMY KMO / LUCA SICKTA]
Dulu tunggu diturut balik
(dulu tunggu turut balik)
Dulu diam sekarang celik
(dulu diam sekarang celik)
Dulu tahu waktu balik
(dulu tahu waktu balik)
Dulu diam sekarang cerdik
(dulu diam sekarang cerdik)

(Verse 1)
[DATO' SITI NURHALIZA]
Nak dilenturnya buluh, biar dari rebungnya
Kelak pasti mereka, kan terjaga akhlaknya
Nak dibentukkan tubuh, bukan dari benkungnya
Susun atur mereka, sebelum kenal dunia

Habis main di tanah,
sebelum senja ke rumah,
Takut nanti tersalah,
bawa pulang masalah
Tak endah yang sekarang,
cakap jangan sebarang
Elok awal di larang, 
untuk kau jadi orang

[DATO' SITI NURHALIZA / KMY KMO / LUCA SICKTA]

Dulu tunggu diturut balik
(dulu tunggu turut balik)
Dulu diam sekarang celik
(dulu diam sekarang celik)
Dulu tahu waktu balik
(dulu tahu waktu balik)
Dulu diam sekarang cerdik
(dulu diam sekarang cerdik)

[LUCA SICKTA]
Ya, satu 
Hendak berjaya mendada jangan
Pastikan jika malu bertanya sesat jalan 
Biar lapar sehari asalkan kenyang bertahun
Biar berkerut dahi asahkan minda beralun

[KMY KMO]
Kedua
Semua nasihat cam petua
Ketua perlu jua 
nak sihat sampai tua
Masuk semua benua, 
pelusuk dalam luar
Hormat tanpa bersua, 
walau darjah sempoa

[LUCA SICKTA]
Tiga,
Lain liga lain cara
Elak geliga dalam rasa media massa
Dahulu kerna lidah badan kan binasa
Sekarang kerna mata jemari berbicara

[KMY KMO]
Cara bicara yang keempat
Semua telinga harus peka
Nenek moyang yang nasihat 
Majoriti ramai leka, terlena 
Dibuai mimpi dek dunia cereka
Hanyut dihempas ombak tinggi gah lupa mereka

[LUCA SICKTA]
Lima
Usah dikira kanan kiri
Cermin untuk diri kerna hidup tiada siri
Kerna hidup tiada sisi
Bila hati mula hitam 
Lupakan kisah silam
Nilam usah disiram

[KMY KMO]
Kusiram yang keenam
Biar mekar dalam hati
Ingati putus urat dan tenaga urat besi
Korbannya bukan calang
Tak hilang dimakan hari
Bajakan jasa-jasa mereka dengan budi-budi

[DATO' SITI NURHALIZA]
Anak pipit jangan tak di hirau
Gusar esok ke sarang si rimau
Anak didik harusnya dirisau
Gusar esok engkau yang dipisau

[DATO' SITI NURHALIZA / KMY KMO / LUCA SICKTA]

Dulu tunggu diturut balik
(dulu tunggu turut balik)
Dulu diam sekarang celik
(dulu diam sekarang celik)
Dulu tahu waktu balik
(dulu tahu waktu balik)
Dulu diam sekarang cerdik
(dulu diam sekarang cerdik)





Lagu ini sudah boleh didengari di pelbagai platform penstriman muzik digital. Enjoy ya semua! Loveee !


Read More»

Monday, November 25, 2019

Nisakay Ke Jepun - Meneroka barat Jepun bersama JR West Railway! (PART 3)



Assalamualaikum!!

Kembali ke blogpost Nisa yang ketiga untuk perjalanan Nisa sepanjang di bumi Jepun. Seperti yang dinyatakan di dalam blogpost Nisa yang sebelum ini, malam ketiga kami bermalam di Hotel Vischio Osaka. Jaraknya cuma satu blok dari Osaka Station City, jadi sangat mudah untuk ke mana-mana dari stesen tersebut.



  • HALAL BENTO BREAKFAST @ HOTEL VISCHIO OSAKA

Waktu sarapan adalah waktu yang paling dinanti-nantikan Nisa, lebih-lebih lagi di Hotel Vischio Osaka ini para tetamu boleh membuat tempahan untuk Halal Bento. Bento ini boleh ditempah seawal 2 hari sebelum ya, dan tiada caj tambahan akan dikenakan. Best nya! Set bento selalunya menyediakan pelbagai jenis lauk di dalam satu bekas, jadi memang sangat kenyang!


Untuk menempah Halal Bento Breakfast semasa penginapan anda, tempahan boleh dibuat melalui JTB Malaysia / Singapura :


JTB Singapura - https://www.jtb.com.sg/



Selesai sarapan, kami check out hotel dan bawa luggage kami ke JR Osaka Station City kerana kami akan check-in di hotel lain pula malam ini. Jadi sekiranya anda nak jalan-jalan dahulu seperti Nisa, anda boleh meninggalkan barangan anda di Coin Locker yang banyak disediakan di dalam stesen. 


Lokasi Coin Locker yang Nisa gunakan ini bersebelah dengan JR Customer Service / Refund Counter, jadi senang sangat nak cari. Locker yang bersaiz besar ini cukup untuk memuatkan luggage Nisa yang besar tu. Arahan penggunaan pula mudah difahami dan hanya beberapa langkah ringkas yang anda perlu lakukan untuk menggunakannya. Haa dah simpan barang, barulah boleh jalan-jalan dengan hati yang lapang kan?



Dari JR Osaka Station City, kami menaiki tren ke Kyoto Station. Kemudian kami bertukar ke "Nara Line" di mana kami mengambil tren ke Inari Station. Haa dengan tiket Kansai-Hokuriku Area Pass ni, anda boleh menaiki mana-mana tren JR dan juga tren dari laluan terpilih. Jimat sungguh! Dalam blogpost PART 1 Nisa ada sebut mengenai JR West Pass ni.



  • FUSHIMI INARI SHRINE

Inari Shrine merupakan lokasi di Kyoto yang sangat popular dalam kalangan ramai pelancong. Jadi tidak hairanlah ketika Nisa berkunjung ke sana, terlalu ramai pengunjung ! Memang meriah sangat. Tips Nisa, datang awal-awal pagi supaya mudah untuk anda bersiar-siar di kawasan sekitar Inari Shrine dan mengambil gambar.




Tarikan terkenal di Inari Shrine ini adalah bergambar berlatar belakangkan torii gate yang sangat banyak! Memandangkan Nisa datang masa pengunjung tengah ramai, memang agak memerlukan kesabaran dan juga kena pandai curi ruang dan peluang untuk mengambil gambar haha! Nasib gambar-gambar banyak yang cantik. Untuk lebih info mengenai Fushimi Inari Shrine klik di sini.



  • TOGETSUKYO BRIDGE, ARASHIYAMA

Dari Inari Station, kami ke Saga Arashiyama Station, kemudia berjalan kaki menuju ke lokasi yang sangat terkenal di Kyoto. Tetapi kami tidak terus ke lokasi tersebut, kerana Nisa meluangkan sedikit masa untuk berehat dan menghirup udara segar di tepi sungai berlatar belakangkan Togetsukyo Bridge.



Sepanjang kami berjalan menuju ke Togetsukyo Bridge ini, anda akan dapat melihat suasana sekeliling yang bagaikan pekan lama Jepun. Kawasan sekitarnya dipenuhi dengan restoran, tea house dan kedai cenderamata. Ramai yang bersiar-siar di sepanjang jambatan dan di tepi sungai. Bolehlah berehat sebentar sebelum berjalan lagi.




  • HALAL JAPANESE FOOD : YOSHIYA RESTAURANT

Tidak jauh dari Togetsukyo Bridge tadi, jalan kaki dua tiga minit sahaja, anda akan berjumpa dengan sebuah restoran makanan Jepun yang menyediakan menu halal. Wahh teruja rasanya, sebab perut pun dah lapar, kaki pun dah penat berjalan. Jadi masanya untuk makan tengahari!




Hanya masuk terus ke bangunan tersebut, restoran ini terletak di bahagian belakang. Di pintu masuk restoran, dipamerkan sijil pengesahan status halal makanan mereka. Jadi anda tidak perlu ragu-ragu untuk makan di sini ya!




Memang menyelerakan betul makanan di Restoran Yoshiya ni! Puas hati sangat sebab dapat makan makanan Jepun yang authentic, tapi disahkan halal lagi! Jadi boleh order tanpa keraguan ya. Ada pelbagai pilihan makanan yang boleh anda order, rujuk mukasurat menu yang ditetapkan untuk senarai makanan halal, haaa rambang mata nak pilih makan apa! Klik sini untuk ke : laman web rasmi Restoran Yoshiya.




  • ARASHIYAMA BAMBOO FOREST

Tidak dinafikan lagi, Bamboo Forest ini merupakan antara lokasi yang sangat terkenal di Kyoto. Pendek kata kalau berkunjung ke Kyoto, memang wajib singgah di sini! Terletak di tidak jauh dari Togetsukyo Bridge itu tadi, sepanjang perjalanan memasuki kawasan Bamboo Forest ini terdapat kedai, tea house, tempat menyewa kimono dan pelbagai lagi.





Kawasan ini akan menerima kunjungan pelancong agak tinggi pada musim-musim tertentu. Jadi jangan lupa rancang perjalanan anda kalau nak datang ke sini. Bila tak ramai orang, nak ambil gambar banyak-banyak pun seronok! Hehe. Tenang sangat kawasan sekitar Bamboo Forest yang redup ni. Cantik je pemandangan serba hijau. Kami kemudiannya berjalan kembali ke Saga Arashiyama Station.




  • KYOTO RAILWAY MUSEUM

Dari Saga Arashiyama Station, kami menaiki train menerusi Sagano Line, dan turun di Umekoji Kyoto Nishi Station. Sekali lagi dengan menggunakan JR West 7-Days Train Pass. Mudah sangat kan! Kami ke Kyoto Railway Museum.



KYOTO RAILWAY MUSEUM

Operating Hours : 
10:00am - 5.30pm (Close every Wednesday and on 30th Dec ~ 1st Jan)

Entrance Fee : 
1200yen (Adult)  //  1000yen (University & high school students)
500yen (Junior High School & Elementary School students)
300yen (Kids 3 years and above)

TIPS : With JR West Pass, you can get 10% off on the entrance fee





Di dalam muzium ini, pengunjung boleh menyaksikan pameran jenis-jenis keretapi yang baru dan lama. Ada ruang aktiviti di dalam dan di bahagian luar muzium juga. Sangat menarik melihat badan keretapi asal yang dipamerkan di sini. Ada kafe kecil yang dibina di dalam badan sebuah keretapi, ada ruang permainan kanak-kanak dan bermacam lagi.




Kalau ke Kyoto Railway Museum ni, jangan lupa untuk study dulu jadual aktiviti mereka, yang paling tak boleh lepaskan peluang adalah pengalaman menaiki keretapi wap ini. Haa keretapi lama ini masih berfungsi dan pada jam sekitar 4 petang macam tu, pengunjung boleh menaiki steam train ini yang akan bersiar-siar di sekitar kawasan muzium. Setelah selesai melawat muzium ni, kami kembali ke JR Osaka Station City.



Sampai sahaja di JR Osaka Station City, gunakan resit yang anda dapat semasa menyimpan beg di loker ini dan imbas QR Code yang terdapat pada resit tersebut, secara automatiknya pintu loker anda akan terbuka. Senang sangat nak guna sebenarnya. Boleh juga dapatkan bantuan staff.



Pemandangan JR Amagasaki Station dari tingkap bilik hotel. Hebat bukan!





  • HOTEL VISCHIO AMAGASAKI

Dari Osaka Station City, kami ke JR Amagasaki Station. Dari stesen keretapi, anda hanya perlu berjalan kaki sekitar 5 minit sahaja menuju ke Hotel Vischio Amagasaki melalui jejantas yang bersambung dari bangunan stesen terus ke bangunan hotel. Really convenient! Akses yang sangat pantas dan mudah melalui stesen keretapi, pusat membeli belah pun ada di sebelah hotel. Di tingkat bawah juga tersedia convenient store.



Di Hotel Vischio Amagasaki ini, terdapat Guest Lounge di kawasan lobi. Di dalam ruangan ini, para penginap hotel boleh duduk berbual dengan rakan-rakan dan keluarga sambil menikmati kopi dan teh dari mesin minuman yang disediakan di dalamnya. Selain itu, terdapat buku dan majalah untuk dibaca, serta komputer dan mesin printer yang boleh digunakan untuk pelbagai urusan.


SPECIAL HELLO KITTY THEMED ROOMS @ HOTEL VISCHIO AMAGASAKI




VISCHIO FOREST ADULT KAWAII ROOM

Istimewanya di Kansai, hanya Hotel Vischio Amagasaki yang menyediakan bilik istimewa bertemakan kartun popular iaitu Hello Kitty. Bilik ini baru sahaja dilancarkan bermula Oktober 2019. Jadi bagi sesiapa yang meminati kartun Hello Kitty, boleh segera book bilik ini. Musim percutian sudahpun bermula, pasti ada yang nak bawa anak-anak bercuti kan?

Untuk informasi dan reservation : klik di sini Hotel Vischio Amagasaki





LETS'S EXPLORE KANSAI WITH KITTY-CHAN SUPER-CUTE ROOM

Sekiranya anda sangat meminati Hello Kitty, suka travel dan suka warna pink..!! Bilik inilah yang paling sesuai dengan anda. Nisa punyalah excited bila masuk ke bilik ni. Rasanya kalau booking bilik ini, tak keluar jalan-jalan pun takpe, duduk je bergambar puas-puas dalam bilik. Dari katil, dinding, ruangan menonton, bilik air.. semuanya bertemakan Hello Kitty dan berwarna pink! Seronok nya!

Untuk informasi dan reservation : klik di sini Hotel Vischio Amagasaki




Untuk sarapan pula, ada banyak pilihan makanan yang Muslim Friendly - iaitu makanan yang tidak mengandungi alkohol atau yang diperbuat dari pork. Setiap makanan telah dilabel dengan "NO PORK" atau "NO ALCOHOL", jadi mudah untuk kita memilih makanan yang sesuai.

Hotel Vischio Amagasaki juga turut menyediakan Al-Quran, sejadah dan juga kompas buat tetamu hotel. Info lanjut mengenai servis hotel buat penginap Muslim boleh di baca : di sini Hotel Vischio Amagasaki.



Baiklah semua! Sekian sahaja kisah perjalanan Nisa pada hari keempat di Jepun. Terima kasih kerana sudi baca dan jangan lupa nantikan blogpost seterusnya.





NISA KAY.

Read More»

Copyright © Nisa Kay