Wednesday, July 23, 2014

Untunglah travel ke luar negara…

 

Assalamualaikum…

 

 

TRAVEL.

Aku sememangnya minat travel dari dulu. Tapi sebab aku bukanlah orang kaya, malah student je pun masa tu maka aku pendamkan hasrat aku. Alhamdulillah dengan blogging aku berjaya mendapat peluang untuk travel dalam negara. Aku dah jejak negeri yang belum pernah aku pergi. Dan syukur lagi, dengan kerja part time aku sebagai video host, aku juga telah jejak kaki ke negara-negara yang tak pernah aku bayangkan. ALHAMDULILLAH.

 

 

 

DSC07175 

Ada sekali aje aku pernah pergi bercuti ke luar negara guna duit sendiri. Masa tu aku pergi Korea selama lebih kurang seminggu bulan April lepas.
Antara komen yang biasa aku dapat “Untunglahh…”
Ada lagi komen macam ni “Untunglahh….”
Lepas tu ada jugak yang komen “Untunglahhh……”

 

 

 

1405579110215

I just found this picture somewhere on twitter… so this picture somehow gives me inspiration on what I’m going to write in the entry later on.

 

 

Aku bukan lahir-lahir je dah kaya raya. Aku lahir dalam keluarga yang sederhana, adik-beradik ramai. Jadi aku tak diajar bermewah-mewah. Aku tak membesar dengan keadaan bila aku nak apa-apa je, aku akan dapat. Masa aku kecik dulu, aku jual sticker kat sekolah sebab nak dapatkan duit lebih. Sticker pokemon, sticker pelakon hindustan, sticker gambar penyanyi semua aku pernah jual. Aku dulu entah macam mana pandai lukis gambar watak-watak pokemon, lukisan tu pun aku jual.

 

 

Naik sekolah menengah sikit kerja kat kedai runcit sebab nak duit lebih buat belanja masa cuti sekolah hujung tahun. Aku pernah kumpulkan buku aku dengan kawan-kawan aku untuk buat mini library kat rumah kawan aku. Siapa nak mai baca buku, bayar dalam 20 sen macam tu. Haa macam tu sekali nak dapat duit lebih. Jual ais krim ikat tu pun pernah.

 

 

Sama macam nak travel. Aku selalu nak pergi travel dengan kawan-kawan. Tapi jawapan nye mesti satu “Takde duit”. Aku faham sangat-sangat kalau isu duit ni. Sebab aku pun bukannya berduit sangat. Alhamdulillah rezeki bisnes dapatlah tampung hidup. Terasa sangat tau bila orang kata kat aku “Kau masyuk takpelah!”. Sobss.. Sedih tau. Aku hidup tanggung sendiri, bayar gaji adik, bayar sewa rumah, bayar kereta sendiri, duit minyak, duit dapur, duk jauh dari family.. Iskkk. Tapi takpe.. aku bersyukur semua aku ada.

 

 

Jadi bila aku nak travel, bukannya aku ada duit sedebuk sepuluh dua puluh ribu dalam akaun. Aku MENGUMPUL ! Macam nak pergi Korea hari tu, aku ambil masa lebih kurang setengah tahun untuk bayar ansuran pakej ke Korea tu tau. Siapa kata aku bayar cash sekaligus siap dia aku tampar haha! Kalau aku ni kaya, aku tak payah beli pakej bagai, aku upah je personal tourist guide lepas tu aku melancong ke negara-negara Eropah. Pastu shopping barang branded je! Hah!

 

 

Mungkin kat bawah ni tips nak mengumpul duit untuk travel :

1. Kalau ambil pakej travel, biasanya pihak travel tour akan mintak pendahuluan untuk tiket flight. So kalau kena bayar RM1500 dulu, kumpul siap-siap RM2000. Biar ada lebih. So kalau time membayar tu takdelah rasa pokai sangat ye dak.

2. Lepas tu kira berapa minggu / bulan sebelum tarikh akhir lunaskan bayaran penuh, korang buat la calculation, setiap minggu nak kena bayar berapa.. or setiap bulan nak kena bayar berapa..

3. Kalau korang kira (contohnya) kena bayar RM200 sebulan, simpan dalam RM300 atau RM400. Duit lebihnya boleh buat simpanan untuk perbelanjaan di negara yang korang nak pergi tu.

 

 

 

Pendek kata kena kuat semangat jugaklah dalam mengumpul duit ni haa.. Tapi cuba fikir, kalau korang tak kuatkan semangat nak mengumpul, menahan nafsu shopping, dapat ke jejak kaki ke tempat yang korang idam-idam kan tu? Haaa tepuk dada tanya selera gituhh.

 

 

PENDEK KATA LAGI, kalau nak kan sesuatu benda, jangan hanya melihat, jangan hanya meng-untunglah-kan orang lain, tapi no actions taken. Sampai bila ye dak? Aku dulu pun macam ni.. jadi pilihlah untuk tukar attitude. Stay positive ! Work hard for things that we dream for. Biar lambat, asalkan kita merasa kemanisan usaha sendiri untuk dapatkan apa yang kita nak! Tak gitu?

 

 

DSC07254

Join Korea trip tanpa kawan-kawan pun. Main masuk je mana-mana group yang ada empty slot. Alhamdulillah dapat kawan-kawan yang sekepala, yang suka selfie dan boleh hang out sesama kat Korea. Rindu pulak Kak Lin, Kak Mas dan Erin ! Ohh ye, aku pergi Korea tu pun bukan under mana-mana travel agency, aku join travel group yang diselia oleh UZAIR OTHMAN, sebab aku rasa harga pakej dia agak berpatutan jugak laa.

 

Lagi satu, yang best nya pergi under orang persendirian macam ni, jadual korang tak tight sangat nak ke hulu ke hilir.. banyak free and easy (senang je nak keluar jalan jalan sendiri). Banyak masa nak hayati keindahan dan keseronokan tempat-tempat yang kita lawati. Ala-ala backpacker pun ada. So visit blog UZAIR OTHMAN for more info ya !

 

 

 

 

 

 

STOP “UNTUNGLAH”, SELAMAT MENGUMPUL DUIT DAN TRAVEL ! HAHA !

Tuesday, July 22, 2014

Shopping mekap di SEPHORA KLCC

 

Assalamualaikum…

 

image DARI KIRI : Adam, Naim Husni, Fie Omar, Khairil, Nisa, Khallela dan Rahim Azhari (muka paling sesuci lebaran)

 

Semalam (yakni hari Isnin) aku berpeluang berbuka puasa dengan rakan-rakan aku di KLCC. Rakan-rakan yang ini yang memang melalui alam maya, ada juga yang kenal atas kawan-kawan.. Tak sangka boleh keep in touch sampai la sekarang ni. Malah buat macam-macam aktiviti bersama-sama.. ALLAH ! Syukur dikurniakan rakan-rakan ni.. Maka.. selepas berbuka puasa tu, aku menyempatkan diri (dengan sengaja haha) menyinggah sebentarrr di makeup stor kegemaran aku iatu SEPHORA.

 

 

 

 

20140721_212146

Chinggg chingggg !!! Macam di campak-campak sprinkle bentuk bintang ke muka kau bila kau melangkah masuk SEPHORA kennzzz… Nisa palingggg suka rak barangan mekap dia.. sungguh tersusun dan mudah nak cari apa yang kita nak.. Ini baru produk oleh SEPHORA.. Kalau produk brand lain dia susun di atas rak berlainan. Senang ! Tak bercampur-campur. Kalau kita memang nak beli satu brand tu, terus je ke rak brand mekap tu. Haa senang sunggoh !

 

 

20140721_212205

Ini pulak bahagian mekap oleh SEPHORA. Adoiiii memang mengancam sungguh.. memanggil-manggil je nak membelinya. Hahaa… masa aku diploma masscomm dulu, aku ade belajar satu subjek ni, dia explain bahawasanya susunan yang teratur, ikut warna / saiz / jenis produk memang secara tak langsung pengaruhi psikologi pelanggan untuk menjadi lebih tertarik kepada produk yang dipamerkan. Kan? Aku pun dah separa ingat ahahaha !!

 

Tapi bagi aku memang betul pun. Selain menarik minat kita nak menengok barang yang dijual, lagi mudah kita nak cari barang yang kita nak kan? Contoh macam baju, kita susun yang warna hijau dengan warna hijau je.. yang biru dengan biru je.. macam pelangi pulak kan.. Senang nak cari, pelanggan akan mulakan dengan warna yang dicari, then baru belek design dan harga. Kan? Haha ye yee je aku :p

 

 

20140721_212222

Tapi tadi aku takdelah beli produk lain pun sebenarnya.. Aku membelek kat satu rak ni aje.. iaitu seksyen barangan MAKE UP FOR EVER. Aku memang tertarik dengan brand ni dah lama.. Tapi aku ade banyak lagi mekap kan, so tahankan je lah diri daripada nak menyoping barang mekap wuwuwu… Jadi lepas aku kemas-kemas meja solek, aku ade buang beberapa foundation aku yang dah lama sangat tak guna (takut dah expired, kang rosak lak muka!).

 

Jadi aku decide nak beli sesuatu dari brand ni.. Niat di hati nak test je foundation kat muka, sekali bila staff SEPHORA pakaikan dekat muka, terus jatuh hati dengan produk nye ! Sekali dengan beberapa barang lain jugakk. Mih mih mih.. Aku anggap semua ni reward untuk diri aku je la yak. Bahaha…

 

 

20140721_212157

Ahhaaaa… tudiaaa.. selamat sudah perabis wang yang dijana dengan tenaga dan masa di SEPHORA. Muahahahaa… Sebab aku puas hati, maka aku decide nak beli. Kang tak beli termimpi-mimpi pulak. Haishh apa punya perangai la..

 

 

20140722_014154

My make up haul of the brand MAKE UP FOR EVER.
Mat Velvet+ Matifying Foundation (Nisa guna kod 55)
Rouge Artist Intense Color Lipstick (Nisa beli kod 34)
Instant Brush Cleanser – Purifying Brush Cleanser
Make Up For Ever Professional Foundation Brush (kod 108 – Straight)

 

 

Masa Nisa try foundation ni kat muka, nampak muka lebih lembap sebab dia ade function hydrating (staff tu explain).. ye lah, sebab my skin quite dry. And she doesn’t even use concealer pun, tapi foundation ni dapat cover blemishes and redness (due to pimples) on my face. Of course I bought it out of impressiveness ! Berus yang dia guna lak buat sapuan foundation lebih smooth dan cepat blend. Sebab tu beli jugek muahaha..

 

And beli lipstick tu sebab nak kan colour yang ala-ala pink purple, tapi tak over sangat. Haha yeke? Hmm… Tapi entah, memang niat nak beli lipstick. Anddd brush cleanser tuuu. Sejak sejak muka jadi sensitif ni, Nisa ambil berat sikit pasal kebersihan berus yang Nisa guna hari-hari. Kalau berus kotor, ade baketria dan kuman, memang rosak la kulit muka kan.

 

 

 

 

Sooo.. tu je nak share . Tenkiu !
(Ini bukan iklan berbayar)
XOXO

KLIK SINI!!! TOLONG PENUHKAN TABUNG MASA DEPAN SAYA YE !!

RAMAI-RAMAI KLIK YE !!