Wednesday, May 27, 2015

My Worktrip to Barcelona 2015 – Sekitar Mobile World Congress 2015

 

 

Assalamualaikum..

 

DSC04043

 

Okay marilah kita sambung lagi kisah pasal Barcelona sebelum hari berganti hari, bulan berganti bulan.. maka sampailah tahun depan. HAHA !! Ramai jugak yang tanya macam macam masa first time aku ke sana dengan team AMANZ ni…. Hahaa biasanya I will just answer when I feel like to. Kejam dak ? Hohoo.. so marilah kita rungkai soalan-soalan lazim yang biasa aku terima :

 

S : Nisa pergi Barcelona ni berjalan ke bercuti ?
J : Kan sama tu ? Dua-dua pun tak. BEKERJA. Hehe.

 

S : Nisa ni kerja apa eh ? Berjalan je. Best nya.
J : Kerja ? Mana satu ? I do lots of work. Blogging, meniaga, social media influencer, pengacara video. Hehe.

 

S : Nisa pergi Barcelona buat apa ?
J : Cover event Mobile World Congress dengan team AMANZ haa..

 

S : Apa benda Mobile World Congress ni ye ?
J : Aaaa.. sukar jugak nak menjawabnya HAHA ! Yang Nisa tahu, MWC ni merupakan himpunan jenama tekno terkenal (peranti / aplikasi / semua yang berkaitan mobile) untuk lancarkan dan pertontonkan kepada semua pengunjung.

 

S : Nisa keje apa eh ? (Soalan ulangan.)
J : Nisa jadi pengacara video dengan team AMANZ ni, sebab tu Nisa iut dorang cover event.. Ada yang kat luar negara, ada yang dalam Malaysia jer.

 

DSC04046

So dalam entry ni aku saja nak imbas balik kenangan dalam dewan konvensyen Fira Barcelona dan bawakkan sikit mood kat sana. Gituuu.. Huuu maaf ye, sejujurnya aku takde idea nak tulis apa ni..

 

 

DSC04047

Ni nama dia Faiz. Wartawan dari TV3 kalau tak silap aku. Haha aku lupa woi ! Aku kenal dia masa trip media ke Cambodia. Masa pertama kali aku dan team AMANZ ke Barcelona, memang susah nak jumpa wartawan / pengunjung dari negara sendiri. Paling dekat pun ada wartawan Indonesia duduk sebelah aku dekat booth Windows haha ! Tapi kali ni ramai juga media dari Malaysia yang datang cover event ni.

 

 

DSC04066

Huii apa pasal kereta aku parking dalam dewan ni ? Hahaha !!

 

 

DSC04083

Halo halo testing one two three… Yoshh !!

 

 

DSC04086

Selain cover event, aku juga mengambil kesempatan ini untuk bergambar dengan maskot maskot Android. Haha ada lagi maskot android dengan kostum berbeza, tapi tak sempat nak kejar lah. Haha !!

 

 

DSC04136

Pusat konvensyen Fira Barcelona ni ada beberapa buah dewan, dan laluan di antara dewan dewan tu,kat bahagian luarnya ada macam kafe-kafe. So kalau nak makan dalam suasana angin sejuk-sejuk boleh lah duduk luar. Tapi depa kan dah biasa cuaca macam ni. Apedehal.. Aku je yang duduk luar tu pakai sampai lima enam lapis baju ! Haha..

 

 

DSC04159

Inilah dia media village.. hanya pemegang kad media sahaja yang boleh masuk ke sini. Masa nak masuk tu dia akan scan kad kita. Kalau keluar bebola hijau kat skrin peranti dia, so boleh lah kita masuk Hahaa..

 

Dalam media village ni disediakan meja-meja yang banyak, siap ada dua plug point lagi tu. Senang nak cas komputer dan cas kamera atau phone dalam masa yang sama. Hehehe tapi kena bawak dua adapter plug lah kalau macam tu kann… Kat media village ni ada free flow air kosong, the dan kopi. Ada masa dia hidang biskut. Sedap weyh. Haha !

 

 

 

DSC04181

Dan… itulah dia serba sedikit mengenai Mobile World Congress, kenapa aku ke sana dan basically apa yang ada kat sana lah. Well… aku menaip entry ni dengan rindu yang sarat di dada terhadap Barcelona ! Kalau ditakdirkan aku takde rezeki jadi pengacara kat tempat lain (well I’ve been participating in many auditions) … inshaAllah aku akan terus bekerja sebagai pengacara video untuk AMANZ je.. Because I’m the only yosh girl kan ? HAHAHA!!

 

 

Okay lah.. bertemu lagi dalam next entry !

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem.

Wednesday, May 13, 2015

My Worktrip to Barcelona 2015 – Acer dan Huawei

 

 

Assamualaikum..

 

Ya Allah !! Betapa lama masa yang aku ambil untuk sambung kisah perjalanan ku ke bumi Sepanyol buat kali kedua alhamdulillah… Kali pertama last year. Maka kali ini akan ku cuba ingat balik detik-detik ketika aku kat sana okeh.

 

DSC03797

Serius aku dah tak berapa nak ingat.. dah lost count dah gambar ni aku ambil hari keberapa kat Barcelona. Yang aku ingat tarikhnya 1 APRIL 2015. Hari Ahad… Masa ni kami kena pergi satu event oleh Acer. Lokasi event tu pulak dekat bandar, area Catalunya. Pagi benar kami keluar sebab event tu dijangka start awal pagi. See, bandar pun ala ala kosong lagi, takde orang. Tapi sejuknya cuaca masa tu… fuhhh nyaman sungguh ! Aaaa aku rindu cuaca kat sana !

 

 

DSC03793

Sampai je kitorang kat tempat event Acer tu, sekali event belum start ! Dorang tengah setup lagi haa.. Haha ingatkan kat Malaysia je tak punctual.. Kat Barcelona pun kureng sikit punctuality dia kekeke… Jadi kita bergambau le dulu yee..

 

 

DSC03808

Okay event pun dah bermula… Kami pun duk usha lah phone terbaru dari Acer ni.. ada 4 jenis masa tu.. Haa banyak tak banyak nye phone baru dari Acer bersempena Mobile World Congress 2015 ni. Haha okay okay jom kerja. Ada 4 phone nak kami shoot and buat skrip untuk voice over ni.

 

 

DSC03820

Memandangkan event berlangsung pagi-pagi lagi, dorang ade hidang jus oren, roti mentega dan salted peanuts ni. Hahaha peanuts ke ? Aku tengok macam petai pun ada. Aku panggil kacang ni KACANG PETAI! Hahaha…

 

 

DSC03829

Okay habis je urusan di lokasi event Acer, kami bergegas ke Hotel W yang terletak di tepi pantai wohooo.. Best nyaa lepak kat luar minum air panas. Sejuk, nyaman ! Tapi menggigil jugak la weyyy Hahaa ! W Hotel ni lokasi untuk event Huawei. Takde phone baru, tapi ada jam tangan pintar yang nak kami cover. Dan juga nak belek belek tab terbaru Huawei.

 

 

DSC03834

Kawasan Barceloneta Beach yang bersih, angin kuat dan best ! HAHAA.. Pendek kata boleh lupa kejap yang aku dengan boss aku datang sini untuk kerja ! Hahaa.. Tak lama pun dapat lepak kat luar, dah kena masuk hall untuk majlis pelancaran peranti terbaru dari Huawei.

 

 

DSC04015

Balik dari event tu, aku dengan boss aku silap naik bas. Bas tu pusing satu bandar dan masuk kawasan luar bandar sebelum ke bandar semula. Ya Allah aku dah cuak betul sebab dalam bas tu hanya ada aku, boss aku dan pemandu bas ! Hahaha rugi laa tak ambil gambar !

 

Lepas tu kami ke kawasan Sagrada Familia (gambar di atas). Dari tahun lepas aku mai sini, tak siap siap lagi haa binaan kat luar gereja ni. Gereja ni merupakan antara tarikan pelancong sebab seni binaannya yang memang unik dan berseni lah ! Hahaha.

 

 

DSC04021

Memandangkan kami dah bazir dalam 1 jam lebih duk tawaf satu bandar Barcelona ni, maka perut yang meronta-ronta mintak diisi pun haruslah diberi perhatian ye dakkk.. Dekat dengan Sagrada Familia ada satu restoran Instanbul yang menyediakan makanan halal. Kedai yang sama aku dan boss-boss aku pergi tahun lepas.

 

Biasalah kalau kedai makanan halal, kompem kedai yang menjual makanan Timur Tengah. Setakat kebab-kebab tu memang biasa lah. Ada juga yang jual macam beriyani tu semua tapi mahai sikit laaa. Memandangkan matawang Euro pun dah hampir 5 kali ganda dari duit Malaysia, maka bila nak makan tu memang kena berkira-kira sikit Hehehe..

 

Yang kat atas ni aku lupa dah apa nama makanan ni. Aku main pilih je ikut gambar yang menarik perhatian. Hahahaa.. Tapi makanan yang aku makan masa kat Amsterdam dulu jugakkk yang paling sedap di tekak ku. Her herr…

 

 

DSC04027

Okay lah.. setelah seharian di luar memang balik tu rasa nak tido je.. Ni aku nak share dekat korang. Haha. Duduk kat negara matawang tinggi ni kena berjimat cermat selagi boleh. Dalam gambar di atas ni merupakan antara “souvenir” yang sempat aku “kutip” masa kat W Hotel. Hahahaa !! Dalam bekas kecik tu ada madu, ada jugak yang berisi jem. Aku ambil yang madu je. Lepas tu yang kotak kecik bentuk segitiga macam piramid ni, merupakan teabags. Ada beberapa perisa the kat situ. So dah boleh cover untuk minum pagi ! Hahaaa…

 

 

Okay lah next time bila ada peluang aku update lagi pasal kisah ke Barcelona tahun 2015 ni okay. Ada perkara menarik yang aku nak share dengan korang semua gituuu.. Thanks sudi baca !

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem @ Barcelona !