Saturday, April 11, 2015

AABC HANGOUT 2015 – Escape Room, Berjaya Times Square KL

 

 

Assalamualaikum..

 

Wahh rasa kemalasan melanda-landa diri ini.. banyak entry review produk dan event yang aku tak sempat nak update ! Selain mengurus bisnes dan terlibat dengan hal-hal yang tak dapat dielakkan, masa yang singkat di rumah juga membuatkan aku kurang masa nak update blog. Maaf ya semua yang masih sudi mengikuti perkembangan penulisan ku ini !

 

Kali ini aku nak share mengenai event yang paling best yang aku hadiri di tahun 2015 setakat ini lah. Hehehee… event tersebut dipanggil AABC HANGOUT 2015 yang berlangsung beberapa minggu lalu di Escape Room, Berjaya Times Square KL. Haaa AABC tu gapo dia ? AABC tu Air Asia Blogger Community. Alhamdulillah terima kasih AABC kerana sudi menerima aku menyertai komuniti havoc dorang !

 

DSC00088

Uhukkk uhukkk !!! Lama sungguh Budak Lelaki Sebelah Pintu tak singgah belog kita eh ? Zaman dolu-dolu aku rajin mention beliau dalam belog kudus ku ini. Keh keh keh. Untuk event kali ini, aku gerak sekali dengan Hizami. Sebenarnya kami berdua merupakan ahli baru untuk AABC ni haa. Dan ini event pertama kami dengan AABC !

 

 

DSC00073

Event AABC kali ini bertemakan #UnlockTheFunAABC ! Haa kami berkumpul di Escape Room. Apa benda ESCAPE ROOM ni ? Haa biasa kita main permainan yang gunakan tenaga atau yang mencabar adrenalin kan ? Kali ni, peserta AABC yang hadir bakal dicabar dari aspek ketelitian dan berfikir luar kotak untuk melepaskan diri dari bilik berkunci !

 

 

DSC00093

Antara rakan-rakan blogger yang turut menyertai event AABC Hangout 2015 ni. Memang meriah sangat sangat !! Sebab ramaiii blogger yang hadir, dah macam reunion blogger dah haa ! Tak kurang juga sempat berkenalan dengan blogger-blogger lain. Haaa menguatkan ukhuwah komuniti blogger gituu..

 

 

DSC00100

Blogger yang hadir dibahagikan kepada kumpulan serama tiga dan empat orang. Ada lebih 10 kumpulan yang terbentuk ! Haa bayangkan berapa puluh orang blogger yang hadir tu yeee… ! Dari luar KL dan Selangor pun ada yang datang !! Dan di atas ni merupakan kumpulan aku.

 

 

DSC00111

Ehemmm… kekasih gelapku Mr Ray.. Gituuu…

 

 

IMG_9825

Okay untuk game Escape Room ni, mereka ada beberapa bilik dengan berlainan tema. Ini bermakna, lain temanya maka lain lah cara korang menghadapi cabaran macam mana nak lepaskan diri dari bilik berkunci. Macam kumpulan aku, kami dapat cabaran yang berkaitan dengan negara Malaysia. Jadi ada kami dipecahkan kepada empat bilik yang berbeza, tetapi bersambung dan kami kena selesaikan misteri dalam kotak. Bila semua dapat selesaikan, maka dapatlah keluar ! Tapi malangnya kami tak dapat keluarrr sebelum tempoh masa tamat…

 

 

IMG_9838

Selain daripada main Escape Room, pihak AABC telah menyediakan beberapa permainan selingan yang memang mengundang keriuhan para bloggers dan gelak tawa sampai keras perut ahaha ! Yang aku tengah tutup mata ni haa game kena cari kunci atas lantai. Tapi mata ditutup ! Haa acanor tu !

 

 

DSC00124

Daripada game ESCAPE ROOM dan juga permainan selingan, setiap kumpulan mengumpul mata. Tetapi memandangkan ada 3 kumpulan dengan keputusan seri, jadi mereka kena selesaikan teka teki untuk merebut hadiah utama. So siapa yang terer dapat selesaikan tekan teki niii ???

 

 

DSC00149

Yeahhh tahniah Tatie (tengah) dan kumpulan telah memenangi acara keseluruhan dan melayakkan diri memenangi beberapa hadiah termasuk tiket penerbangan dari AIR ASIA !! Wowww seronok lah bercuti lepas niii !

 

 

DSC00160

Haaa ramai kan bloggers yang datangg !! Ini pun tak semua ni masuk frame ni ! Seronok tau berjumpa semula rakan-rakan blogger yang dah lama tak bersua muka. Ada juga bertemu dengan blogger yang selama ni hanya kenal menerusi alam maya.. Ada juga berkenalan dengan kawan baru. Alhamdulillah.. Memang satu hari yang sangat menyeronokkan !

 

 

DSC00182

Ya ampunn betapa pantas masa berlalu sampai tak sedar dah berapa tahun tak bersua muka dengan blogger sador Ben Ashaari.. !! Beliau ni antara blogger yang aku kenal masa aku mula-mula nak aktif blogging. Haa gituu. Kalau pergi event ke blogger hangout ke, ade je abang Ben ni. Gambar kami berjaya di-photobombed oleh rakan blogger. Ahakss !

 

 

DSC00171

Ini dia geng PROJEK TRAVEL yang turut memeriahkan acara AABC HANGOUT 2015 ini. Semangat mereka semua pakai baju sama ! Haa aku pun dah ada satu tshirt dorang ni, boleh lah melaram sedondon dengan dorang lepas ni yaa !

 

 

DSC00185

Baiklah.. sebelum melabuhkan tirai untuk entry acara AABC HANGOUT 2015 ni.. aku dan Budak Lelaki Sebelah Pintu (memandai je aku wakilkan Hizami haha) nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada salah seorang ahli PR Team untuk AABC ni iaitu Ashman yang sempoi ! Terima kasih di atas jemputan ! Seronok sungguh beraktiviti macam ni. Next time ajak kami jalan jalan naik kapal terbang pula ya ? Ehhh !!!

 

Apa-apa pun.. acara AABC ini memang best !! Tahniah diucapkan kepada team AABC kerana berjaya menganjurkan acara yang meriah dan seronok kali ni (cakap macam dah banyak kali join je kan HAHA). Harap dapat join lagi selepas niii ! Terima kasih AIR ASIA, AABC dan Escape Room Berjaya Times Square KL !

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem !

Thursday, April 9, 2015

Macam mana nak melegakan senggugut ?

 

Assalamualaikum..

 

Ehemm… Ternyata entry kali ini aku fokuskan kepada golongan remaja dan wanita di luar sana. Sebab perkara yang aku nak terangkan dengan panjang lebar lepas ni HANYA dialami oleh mereka yang bergelar perempuan sahaja yaa.. Ekekeke…

 

DSC00253

Mesti ramai di antara pembaca blog aku yang sering mengalami sakit senggugut atau PERIOD CRAMP kan kan kan… Bezanya cramp yang teruk dengan kurang teruk sahaja kan.. Macam aku pulak, aku bila alami period cramp, alhamdulillah tak teruk sangat, tak lah sampai tak boleh bangun.. TAPI kalau dah namanya senggugut tu kan, confirm confirm lah tak selesa nak buat kerja, nak keluar dan buat aktiviti lain kannn?

 

 

DSC00254

Seriously korang buat lah posisi macam mana pun, tergolek, baring terlentang, aksi kuak lentang, mesti tak kena je kan ? Nak tidur pun tak senang. Nak bangun duduk pun lagi lah tak senang. Bila dah menahan sakit je, mood pun lari.. Haa ini merupakan antara cabaran kita orang perempuan. Biasanya mesti korang bergantung kepada ubat (sama ada pil atau cecair), tak pun cuba segala macam cara tradisional kan ?

 

 

DSC00256

NEEE NOOO NEEE NOOO !! Berita baik bagi mereka yang tak suka ambil ubat atau ambil segala jenis makanan kesihatan untuk kurangkan senggugut tuuu (macam aku lah hehe)… aku jumpa dahh dengan satu produk yang dapat MEMBANTU MENGURANGKAN KETIDAKSELESAAN SENGGUGUT dengan pantas dan sangat sangat mudah haaa !!!

 

 

DSC00370

Hari tu aku ada share dah kat instagram aku mengenai produk ni. Wahh ramai lagi yang masih belum tahu dan belum cuba produk ni ya.. Haa berita baik sungguh, sebab hari ni aku suka sangat nak share produk ni dengan korang. Kalau benda ni bermanfaat kepada semua, alhamdulillah.. so jom baca !

 

 

DSC00372

Produk AMMELTZ YOKO YOKO Heat Patch for Menstrual Pain ni dikeluarkan oleh syarikat farmaseutikal yang tidak asing lagi kat Malaysia, iaitu Kobayashi Pharmaceutical. Produk AMMELTZ YOKO YOKO Heat Patch for Menstrual Pain ni mampu membantu mengurangkan menstrual pain dengan cara terapi haba (non-medical),  di mana ia akan menghasilkan haba yang stabil dan selamat dengan suhu mencapai 40°C dan masa bertahan mencapai 8 jam.

 

Haa haba yang dikeluarkan ni pulak akan membantu peredaran darah dan ianya berkesan untuk mengurangkan rasa sakit. Seriously produk ni sangat mudah dibawa dan boleh digunakan pada bila bila masa. Korang prepare je dalam beg korang okay. Mana tahu period cramp datang pada waktu waktu yang tidak diduga ke kan ?

 

 

DSC00374

Haa saiznya juga tak besar sangat pun, hampir bersaiz tapak tangan aku je ni… Dan bila dibuka, boleh terus tampal di bahagian yang rasa sakit tu. Biasanya kalau period cramp ni, aku tampal bawah sikit daripada perut. Heat patch ini mempunyai fungsi “air-activated”. Ini bermakna ia akan mula mengeluarkan haba apabila dikeluarkan darpada bungkusan dan terdedah kepada udara.

 

 

DSC00252

Haaaa aku mulanya hampir nak cancel pergi event sebab rasa nak demam… ditambah pulak dengan menstrual pain, memang nak pitam rasa. Nasibbbb ada AMMELTZ YOKO YOKO Heat Patch for Menstrual Pain ni haaa ! Tampal je, pap pap dalam masa 5 ke 10 minit macam tu, dah lega alhamdulillah. Kurang dah sakit tu.

 

MACAM MANA NAK GUNA :

  • Buka bungkusan, keluarkan heat patch ni dan tanggalkan pelekat belakang.
  • Pastikan kulit bersih dan kering, kemudian tampalkan di bahagian yang rasa sakit tu.
  • Selepas menggunakannya, tanggal perlahan-lahan. Jangan gunakan lebih 8 jam ya !
  • Setiap keping heat patch ni untuk SEKALI penggunaan sahaja ya !

 

DSC00307

Taraaa bila dah lega sikit dari mestrual pain, maka dapatlah aku pergi event.. dan enjoy aktiviti-aktiviti semuaa.. sakit senggugut pun tak mengganggu sangat haa… memang mudah lah dengan AMMELTZ YOKO YOKO Heat Patch for Menstrual Pain  ni.. So why not korang semua try ? Harga cuma RM10.90 sekotak (dalam satu kotak ada dua keping), boleh didapati di kedai-kedai seperti Watsons, Guardian dan sebagainya.

 

 

DSC00377

Oh ya… nak share sekali lah… AMMELTZ YOKO YOKO Heat Patch juga datang dalam variasi lain, iaitu khas untuk NECK & SHOULDER PAIN. Jadi bagi mereka yang ada sakit-sakit bahu atau pinggang tu, boleh lah cuba ya.. Yang ini pun  menggunakan fungsi terapi haba untuk mengurangkan rasa sakit. Jadi boleh cuba ya ? Harga pun RM10.90 (dua keping dalam satu kotak) dan boleh dibeli kat kedai-kedai seperti Watsons, Guardian, Caring dan lain-lain.

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++

AMELTZ YOKO YOKO GIVEAWAY !!!

 

LIMA PEMBACA BERTUAH akan dipilih untuk memenangi satu pek AMMELTZ YOKO YOKO Heat Patch for Menstrual Pain  okayy ! Kalau lelaki pun boleh join, mana tahu nak bagi kat makwe ke.. mak ke.. adik or kakak ke kannn ? Jawab soalan mudah di bawah :

 

1) What is the safe temperature of AMMELTZ YOKO YOKO Heat Patch for Menstrual Pain and how long does it last?

2) How does AMMELTZ YOKO YOKO Heat Patch help for Menstrual Pain?

3) Share with us, why do you want to try AMMELTZ YOKO YOKO Heat Patch for Menstrual Pain?

 

Wah wahh mudah sangat ni ! Jawab di bahagian komen di bawah yaaa ! Dalam masa seminggu, lima pemenang akan dipilih. Goodluck semua !!!

 

++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

 

 

XOXO,
Putewi Hensem.