Tuesday, October 29, 2019

Nisakay Ke Jepun - Meneroka barat Jepun bersama JR West Rail! (PART 2)



Assalamualaikum semua...

Haa semakin teruja nak berkongsi lagi dan lagi dengan readers semua. Ye lah kita sekarang jarang update blog, risau pula tak ada yang sudi singgah dah. Kepada yang baca blogpost dan komen, terima kasih! Jom kita teruskan perjalanan di bumi barat Jepun okay! Siapa yang belum baca Meneroka barat Jepun bersama JR West Rail PART 1, jangan lupa baca dulu okay?


Credit photo Osaka Info
  • UMEDA SKY BUILDING, OSAKA

Bangunan pencakar langit ni merupakan antara yang wajib anda lawati sekiranya anda berkunjung ke Osaka. Kalau anda naik tren dan turun di JR Osaka Station, nak ke Umeda Sky Building ni hanyalah 10 to 15 minutes walking distance sahaja. Dari entrance stesen dan boleh nampak bangunan ini. Nervous nya rasa nak naik ke sini, sebab Nisa dah pernah pergi masa tahun 2015 tapi sebab takut tinggi, Nisa tak naik sampai atas sekali.



Pertama sekali, anda perlu menaiki lif di bangunan yang pertama, sehingga ke tingkat 35. Seramnya ya ampun sebab lif tu dinding kaca ! Dari tingkat 35 tu, anda kena naik ke tingkat 39 di bangunan sebelah dengan menggunakan mid-air escalator ni. Tengok sajalah muka Nisa yang tengah cover perasaan takut tu! Memang Nisa pandang straight je ke depan tak toleh kiri kanan dah! Haha.



Dah sampai ke bangunan sebelah di tingkat 39 tu, boleh lah beli tiket untuk ke Sky Garden. 

Umeda Sky Building website : https://www.skybldg.co.jp/en/
Open daily from 9.30am - 10.30pm
Entrance fee : 1500yen (Adult)  /  700yen (4 - 12 years old)
TIPS : Show your JR West Pass to enjoy 10% off discount






Antara aktiviti yang anda boleh lakukan di Umeda Sky Building adalah :
  • Mengambil gambar dengan berlatarkan kotaraya Osaka 
  • Menikmati pemandangan 360 darjah bandar Osaka
  • Mengabadikan kenangan di Love Lock Gate di puncak Umeda Sky Building
  • Menikmati minuman dari kafe sambil menikmati city view
  • Membeli cenderahati Umeda Sky Building



  • KOBE MUSLIM MOSQUE

Dari Osaka Station, kami mengambil tren Special Rapid Service ke Sannomiya Station dan berjalan kaki ke masjid ini. Teruja rasa di hati apabila berkunjung ke negara orang, dan dapat melawati masjid yang terdapat di sana. Masjid ini merupakan masjid yang pertama sekali dibina di Jepun pada tahun 1935. Masjid ini masih kukuh berdiri walaupun mengharungi zaman Perang Dunia Kedua dan tragedi Great Hanshin Earthquake.




Reka bentuk senibina masjid ini menggunakan Ottoman architecture, dengan keluasan sederhana, cukup untuk menampung komuniti muslim di kawasan sekitarnya. Walau bagaimanapun, sebarang aktiviti mengambil gambar dan merekod video di dalam masjid ini tidak dibenarkan ya. Jadi kita bergambar di luar sahaja.

Laman web : Kobe Muslim Mosque




  • HALAL RESTAURANT : NAAN INN

Di sekitar kawasan Kobe Muslim Mosque ni ada beberapa kedai makanan halal yang anda boleh kunjungi, juga grocery shop yang menjual produk halal. Makanan yang kami order di Naan Inn Restaurant ni boleh tahan berpatutan harganya dan portion nya banyak! Puas hati dan kenyang makan di sini.



  • KITANOZAKA STARBUCKS

Kepada peminat Starbucks! Anda patut singgah ke Kobe Kitano-jinkan Starbucks ini! Ianya juga dikenali sebagai Kitanozaka Starbucks. Ia merupakan lokasi yang sangat instagrammable! Boleh lah bergambar di pelbagai sudut menarik di sini sambil menikmati kopi enak! Dari luar pun dah cantik!




Memandangkan rekaan dalaman Kitanozaka Starbucks ni unik dan menarik, tidak hairanlah cawangan ini menerima ramai pengunjung. Jadi hanya ada beberapa spot sahaja yang dapat Nisa ambil gambar, banyak lagi photo spot yang menarik sebenarnya. Anda kena berkunjung sendiri ke sini tau!



  • KOBE IJINKAN-DORI

Sekitar Kitanozaka Starbucks itu tadi merupakan kawasan tarikan pelancong yang dikenali sebagai Ijinkan-Dori. Kawasan tersebut terdiri daripada kawasan perumahan yang berkonsepkan Western houses and building. Ada pelbagai binaan yang menarik di sekitarnya, memang cantik kalau ambil gambar.

Laman Web : Kobe Kitano Ijinkan




Selain mempunyai pelbagai binaan yang cantik dan unik, kawasan Ijinkan-dori ini terdapat banyak kafe-kafe yang menarik, rumah yang boleh dikunjungi pelancong dan juga trick-eye museums. Sambil bersiar-siar pelancong boleh juga shopping di sini sebab Nisa lihat ada kedai-kedai baju dan cenderahati di sepanjang jalan. Dah puas berjalan di Ijinkan-dori ni, kami berjalan kaki kembali ke JR Sannomiya Station. 



  • HIMEJI STATION

Dari JR Sannomiya Station, kami menaiki tren Special Rapid Service ke Himeji Station. Stesen ini boleh tahan besar dan luas juga, serta bersambung dengan bangunan membeli belah. Pemandangan dari tingkat tinggi pun cantik juga, nampak city view dan castle view kerana Himeji Castle tidak jauh dari stesen ini.



Apa yang menariknya, dari tingkat 2 di bahagian luar Himeji Station ini mempunyai Observatory Deck yang memperlihatkan pemandangan Himeji Castle terus dari situ. Dari kejauhan terlihat istana tersebut tersergam indah, bolehlah anda mengambil gambar kenang-kenangan dari deck tersebut. 




  • HIMEJI CASTLE

Dah sampai dekat Himeji ni tentu-tentunya kena singgah di tarikan utamanya iaitu Himeji Castle atau juga dikenali debagai Hakurou Castle (White heron Castle) kerana bangunannya yang berwarna putih dan dari jauh tampak berkilau apabila terkena cahaya matahari. Nisa jalan kaki je dari Himeji Station tadi, tapi kalau nak lebih cepat sampai dan tidak penat boleh naik teksi atau bas atau sewa basikal dari Himeji Station.



Himeji Castle website : https://www.himejicastle.jp/en/
Open daily from 9.00am to 4.00pm (only closes on 29th and 30th December)
Admission fee : 1000 yen (Adult 18 years and avove)  |  300 yen (6 - 18 years old)

TIPS : Show your JR West Pass to enjoy 20% discount !!



Istana ini tutup agak awal ya, iaitu pada jam 4.00 petang. Jadi rancangan perjalanan anda untuk ke sini, atau pun boleh datang awal pagi agar lebih selesa untuk berjalan-jalan di sekitar kawasan istana. Memandangkan Nisa jalan kaki ke istana ini, Nisa dapat lihat terdapat kedai-kedai di sekitar istana yang menyediakan perkhidmatan menyewa kimono. Boleh lah jalan-jalan dalam istana dengan pakaian tradisional Jepun! Kedai snek, aiskrim dan cenderehati juga banyak terdapat di kawasan depan istana.


Selesai bersiar-siar di Himeji Castle, kami menaiki Shinkansen ke Shin-Osaka Station, dan bertukar ke tren biasa untuk kembali ke Osaka Station. Haa jimat dan sangat berbaloi kerana dengan JR West Pass ini, anda turut boleh menaiki Shinkansen (Bullet Train) - Nozomi dan Mizuho. Jika anda mempunyai JR Nation Wide Pass pun tak boleh naik tau!




  • OSAKA STATION CITY : PRAYER ROOM

Setibanya kami di Osaka Station City (nama stesen ini seperti sebuah bandar, kan? Semuanya tersedia di dalam satu bangunan yang sangat besar!), kami ingin menggunakan surau kerana kami dah check out hotel dan akan check-in hotel lain malam ini. Di Osaka Station City ada menyediakan Prayer Room yang boleh digunakan oleh para pengujung. Namun ruang yang terhad memerlukan anda untuk mendaftar terlebih dahulu sebelum menggunakan ruang tersebut bagi memastikan keselesaan untuk setiap pengguna. Untuk mendaftar, anda perlu ke kaunter informasi yang terletak di tingkat 3.




Di kaunter informasi tersebut, para pekerja akan menjelaskan kepada anda berkenaan lokasi Prayer Room terbabit dan lain-lain info mengenainya. Untuk menggunakannya, anda perlu mengisi borang yang disediakan. Anda harus menyatakan tempoh untuk menggunakan Prayer Room tersebut, contohnya 15 minit atau 30 minit. Dan di dalam borang tersebut, anda perlu menyatakan berapa orang (lelaki dan wanita) dan akan menggunakannya.





Prayer Room ini terletak di luar South Central Gate, sangat dekat dengan pintu masuk Hotel Granvia Osaka. Apabila anda sudah mengisi borang terbabit, pihak Information Counter akan unlock pintu Prayer Room dan di skrin akan terpapar seperti di dalam gambar di atas, menandakan bilik ini sedang digunakan.




Prayer Room ini mempunyai dua ruang yang berlainan untuk pengguna lelaki dan juga wanita. Terdapat sejadah dan penanda arah kiblat tersedia, serta ruang mengambil air wudhu yang sangat selesa. Bagi Nisa, untuk solat mungkin boleh memuatkan dua tiga orang dalam satu-satu masa, tapi jika mahu lebih selesa boleh lah bergilir-gilir sekiranya anda datang lebih dari dua orang.




  • OSAKA STATION CITY : WATER CLOCK

Selepas kami ke Prayer Room, kami berkunjung ke antara tarikan utama di Osaka Station City ini iaitu Water Clock. Water Clock ini juga terletak di South Central Gate di South Gate Building, lebih tepatnya berhadapan dengan Prayer Room itu tadi. Senang sangat nak jumpa.




Water Clock ini sangat unik dan memaparkan ucapan selamat datang dalam beberapa bahasa, juga memaparkan waktu. Tips Nisa, untuk mengambil gambar di sini sebaiknya datang pada waktu malam kerana paparan air tersebut lebih jelas di dalam kamera di waktu malam. Setting kamera tu elok-elok, dan dapatlah capture momen-momen paparan air tu..




  • HOTEL VISCHIO OSAKA

Malam ketiga kami di bumi Jepun, kami bertukar ke hotel lain yang juga berhampiran dengan Osaka Station City iaitu Hotel Vischio Osaka. Hotel ini sangat cantik dan baru sahaj dibuka pada june 2018 yang lalu. Semua Vischio dan juga Granvia terletak berhampiran dengan stesen keretapi jadi sangat mudah sebenarnya kalau anda stay di hotel ini.



Selain terletak berhampiran dengan stesen keretapi, Hotel Vischio Osaka juga berhampiran dengan beberapa tarikan utama di Osaka seperti Umeda Sky Building. Kedai-kedai menarik dan pusat membeli belah juga berada di sekitarnya. Jadi selain boleh berjalan kaki ke stesen keretapi, anda juga mudah mendapatkan pengangkutan awam yang lain seperti bas.




Baiklah sekian perjalanan Nisa untuk hari ketiga Nisa di bumi Jepun. Terima kasih kerana sudi baca! Nanti Nisa sambung lagi!





NISA KAY.

Read More»

Sunday, October 27, 2019

Nisakay Ke Jepun - Meneroka barat Jepun bersama JR West Railway! (PART 1)


Assalamualaikum semua!

Wahhh teruja betul Nisa nak mulakan perkongsian mengenai percutian Nisa ke Jepun baru-baru ni. Berbeza dengan perjalanan Nisa di bumi matahari terbit tahun-tahun sudah, kali ini Nisa berpeluang meneroka lebih banyak kawasan yang tak pernah Nisa bayangkan pun Nisa akan pergi ! Kita mulakan dengan perjalanan 6 jam 30 minit dari Kuala Lumpur membawa Nisa ke Kansai Airport.



Setibanya Nisa dan rakan Nisa di Kansai Airport, kami terus menuju ke bahagian membeli tiket. Dekat bahagian ni ada banyak kaunter membeli tiket layan diri, dan seperti yang kita tahu railway line di Jepun ni sangat banyak dan stesen-stesen keretapi pun banyak.. jadi nasihat Nisa, jangan lupa research betul-betul sebelum fly ke Jepun!



Untuk malam yang pertama di barat Jepun ni, kami akan stay di Wakayama, jadi untuk perjalanan kami menuju ke sana kami beli one way ticket sahaja. Untuk sampai di Wakayama, kami cuma perlu tukar stesen di Hineno Station untuk ke sana. And for the next 7 days, Nisa ada perkongsian menarik untuk pembaca semua. Haa tapi itu kena tunggu blogpost lain ya. 


Hotel Granvia Wakayama
  • HOTEL GRANVIA WAKAYAMA

Setibanya kami di Wakayama Station, kami terus menuju ke Hotel Granvia Wakayama yang terletaknya kurang 100 meter dari pintu masuk utama stesen! Sebenarnya dari pintu masuk utama stesen keretapi dah boleh nampak papan tanda hotel. Jadi kami yang sampai agak lewat ni pun tak risau nak berjalan ke hotel kerana sangat sangat dekat dan bangunannya bersambung dengan bangunan stesen keretapi !



Hotel Granvia Wakayama

Terharu betul kami, kerana pihak hotel mengetahui tetamu mereka adalah Muslim, jadi mereka menyediakan sejadah yang siap dibentang mengadap kiblat. Jadi tiba sahaja di hotel, bersihkan diri, kemudian boleh terus tunaikan solat. 




Keeseokan paginya, memang Nisa sangat ternanti-nantikan sarapan pagi. Haa sebab apa? We enjoyed this bento box breakfast which can be booked in advance if your group is more than 8 people. But not to worry, Hotel Granvia Wakayama is planning to provide Muslim Friendly menu on their regular breakfast buffet corner. Punyalah senang hati sebab kenyang betul makan bento set ni! Nasi dan sup juga disediakan. Terima kasih Hotel Granvia Wakayama !



  • JR WEST RAIL 7 DAYS "KANSAI-HOKURIKU AREA PASS" 

Okay here's what I really want to share and will need you guys to focus even more. Untuk perjalanan kami selama 7 hari berikutnya, Nisa menggunakan railway pass ini yang sah digunakan selama 7 hari untuk unlimited train ride (lihat senarai perkhidmatan keretapi yang terlibat di sini)

Setelah anda beli tiket melalui laman web JR West Railway, anda akan menerima salinan pengesahan seperti di dalam gambar di bawah. Anda kemudiannya harus membawa salinan ini ke mana-mana kaunter tiket di stesen keretapi JR West untuk menukarkan salinan pengesahan ini kepada tiket fizikal.



Anda perlu bersedia dengan passport untuk dikemukakan bersama salinan pengesahan pembelian tiket itu tadi. Macam di dalam gambar ni, Nisa convert salinan tersebut kepada tiket fizikal di kaunter tiket di Wakayama Station sahaja. Kemudian anda perlu mengisi borang ringkas yang akan diberikan kepada anda.



Prosesnya sangat pantas kerana staff JR West Railway memang sangat efisien. Tiket fizikal berwarna hijau seperti di dalam gambar. Anda juga akan diberikan ticket pouch untuk memudahkan anda menyimpan tiket tersebut atau boleh digantungkan di leher anda. Berhati-hati untuk tidak menghilangkan tiket ini ya, sebab ini adalah tiket yang anda akan gunakan selama 7 hari !



Setelah menukar kepada tiket fizikal, anda boleh terus memasuki station gate tanpa sebarang masalah. Anda tidak perlu tercari-cari staff stesen, anda hanya perlu melalui gate dengan memasukkan tiket, dan mengambil kembil tiket anda di hujung mesin gate itu. Mudah sangat kan???




  • WAKAYAMA DENTETSU LINE : UMEBOSHI DENSHA

Haaa dah tukar tiket, maka boleh lah kita jalan-jalan! Untuk pengetahuan anda semua, tiket tersebut bukan sahaja boleh digunakan untuk menaiki mana-mana laluan keretapi di bawah syarikat JR West, tetapi anda boleh gunakan ia untuk menaiki keretapi di laluan-laluan lain yang terpilih! Contohnya, di Wakayama Station ini anda boleh menaiki keretapi Wakayama Dentetsu Line.


INFO TAMBAHAN : Bukan sahaja dengan tiket “Kansai-Hokuriku Area Pass” yang Nisa gunakan ini, tetapi sekiranya anda menggunakan “Kansai Wide Area Pass” atau “Kansai-Hiroshima Area Pass”, anda juga boleh menaiki keretapi Wakayama Dendetsu Line ini. 



Uniknya keretapi-keretapi Wakayama Dentetsu Line ini beroperasi secara rawak. Jadi anda akan dapat menikmati pengalaman menaiki keretapi berlainan jenis ketika pergi dan kembali. Keretapi yang Nisa naik ini namanya Umeboshi Densha. Keretapi ni sangat unik dengan suasana ala vintaj untuk hiasan dalamannya. Sangat instagrammable. Sepanjang perjalanan memang rasa nak bergambar je.



Dari Wakayama Station, kami menaiki tren Wakayama Dentetsu Line untuk sampai terus ke Kishi Station. Keretapi akan berhenti di setiap stesen di pekan-pekan atau kawasan penempatan pinggir bandar dan anda akan dapat melihat pemandangan yang sangat cantik. Okay back to Kishi Station. Apa yang menariknya dekat sini? Kenapa muka happy sangat tu? Haha !



  • KISHI "TAMA" STATION

Bagi mereka yang cat-lover, boleh la singgah di Kishi Station atau dikenali sebagai Tama Station ni. Tama adalah kucing yang terkenal kerana ia merupakan Station Master di Kishi Station ini dan this cat is so cute and adorable! Masa kami sampai tu ramai betul nak bergambar dengan Tama Station Master ni. Geram sangat tengok dia duduk dekat dalam Station Master Room tu tau. 



Kishi "Tama" Station ini terdiri daripada Tama Museum, Tama Cafe dan juga Tama Shop. Di ruang muzium yang serba ringkas anda akan mempelajari mengenai sejarah stesen ini dan mengenai station master nya yang merupakan seekor kucing. Boleh chill dan relax di Tama Cafe yang menyediakan menu ringkas makanan dan minuman, seterusnya shopping cenderahati bertemakan kucing di Tama Shop.



  • WAKAYAMA DENTETSU LINE : ICHIGO DENSHA

Haaa macam yang Nisa sebut tadi, untuk laluan keretapi ini, keretapinya ada pelbagai jenis dan beroperasi secara rawak. Jadi anda tidak akan pernah tahu pergi naik keretapi apa, balik pula keretapi yang bagaimana. Kami menaiki Ichigo Densha atau "Strawberry Train" untuk kembali ke Wakayama Station. Comel sangat !



Bertemakan ICHIGO atau strawberry, keretapi ini dihias ringkas tetapi tetap comel dengan hiasa bertemakan warna dan gambar buah strawberry. Ada rasa macam nak tunggu train seterusnya, nak tengok keretapi tema apa lagi yang ada hehe. Selain dari Umeboshi (bertemakan buah plum yang terkenal di Wakayama), Ichigo (bertemakan strawberry), Wakayama Dentetsu Line ini juga ada Tama Train (bertemakan kucing) dan Omocha Train (bertemakan permainan).



Seterusnya, kami kembali ke Wakayama Station, dan kemudiannya menaiki keretapi tempatan JR Kisei Honsen Line dan menuju ke Kainan Station




  • KUROSHIO MARKET, WAKAYAMA

Dari Kainan Station, kami menaiki teksi untuk ke Kuroshio Market yang terletak di Marina City. Kuroshio Market ini terkenal dengan pertunjukan "tuna cutting" dan juga terdapat banyak barangan yang berasaskan makanan laut dijual di sini. Snek, minuman, makanan, buah-buahan juga banyak di sini. Souvenir pun boleh beli dekat sini. 



Makan tengahari memang seronok dekat sini. Boleh pilih kedai yang menjual makanan yanghanya berasaskan makanan laut seperti sashimi, salad atau tempura udon. Lepas tu duduk di ruang makan yang mengadap pemandangan laut yang cantik. Memang seronok. Perut kenyang pun senang hati !

TIPS : Selain dari teksi, anda boleh menaiki Wakayama Bus dari JR Wakayama Station dan turun di "Marina City", kemudian jalan kaki ke Kuroshio Market.




  • NAKANO BC BREWERY FACTORY

Lokasi seterusnya, kami naiki teksi ke Nakano BC Brewery Factory. Secara ringkasnya, kilang ini menghasilkan minuman serta produk-produk lain yang berasaskan plum fruit. Wakayama merupakan pengeluar terbesar plum fruit di Jepun. Jadi di kilang ini anda akan diberikan pendedahan berkenaan proses menghasilkan minuman dari plum fruit ni. Banyak jenis minuman dan makanan kesihatan yang dihasilkan dari plum fruit anda dapat lihat di sini.



Selepas melawat sekitar kilang dan menikmati pemandangan Japanese Garden mereka yang terletak di dalam kawasan kilang ini, Nisa berpeluang menghasilkan sendiri plum syrup di Nakano BC Brewery Factory ini. Haa mudah saja, semua bahan-bahan pun disediakan. Untuk lawatan dan aktiviti ini, anda perlu melakukan reservation terlebih dahulu di laman web Nakano BC.



Sebelum pulang, anda boleh melihat-lihat semua produk yang dihasilkan di Nakano BC Brewery Factory ini di souvenir shop mereka. Minuman yang berasaskan plum fruit ada banyak jenis, ada yang tidak mengandungi alkohol juga jadi tak perlu risau okay! Makanan kesihatan pun pelbagai jenis serta dried plum fruit pun turut dijual di sini. Selesai lawatan kami di sini, kami kembali ke stesen keretapi dan pulang ke JR Wakayama Station, seterusnya mengambil tren ke Osaka Station. 



Pic credit : Booking.com
  • HOTEL GRANVIA OSAKA

Setibanya kami di Osaka Station, kami terus menuju ke Hotel Granvia Osaka. Sangat mudah untuk mencarinya kerana hotel ini terletak di dalam bangunan yang sama dengan stesen keretapi! Jadi bagi mereka yang memang menggunakan keretapi sebagai pengangkutan utama ketika bercuti, Nisa sangat sarankan stay dekat Hotel Granvia Osaka ni. Penginapan kami malam ini sangat selesa kerana biliknya yang luas, pemandangan yang cantik dan sangat dekat dengan pelbagai kedai serta kemudahan kerana lokasinya yang amat strategik!

TIPS : Pintu masuk hotel ini terletak berhampiran South Gate Building, dan juga berdekatan dengan salah satu pintu masuk utama ke bangunan Osaka Station. 



Special sangat makan malam kami kerana kami dinner di Fleuve Restaurant di Hotel Granvia Osaka sambil bertemankan city view dari tingkap restoran dan kami dihidangkan dengan Muslim Friendly Menu yang anda boleh reserve in advance. Untuk maklumat lanjut mengenai hidangan Muslim Friendly dan cara-cara untuk book in advance, boleh laman web Hotel Granvia Osaka.


Baiklah para pembaca semua! Sampai di sini sahaja entry Nisa kali ini. Banyakkk lagi perkongsian yang Nisa nak tulis dekat blog ni, jadi harap semua dapat mengikuti perjalanan Nisa di bumi Jepun dan jangan lupa ke laman web JR West Railway untuk info lanjut mengenai 7 Days Kansai - Hokuriku Area Pass. Memang berbaloi!



  ROUGH ITINERARY FOR THE DAY :  

DAY 1 - 8th OCTOBER 2019
22:00  Arrived at Kansai International Airport
24:00  Arrived at Wakayama - Checked in at Hotel Granvia Wakayama

DAY 2 - 9th OCTOBER 2019
09:20  Depart from Wakayama Station
09:50  Arrived at Kishi Station via Wakayama Dentetsu Line 
           (Greeting Tama Stationmaster!)
11:00  Back to Wakayama Station, changing train 
11:30  Arrived at Kainan Station, took taxi to Kuroshio Market
14:00  Visit Nakano BC - Making plum syrup experience
16:20  Depart from Kainan Station
18:00  Arrived at Osaka Station - Checked in Hotel Granvia Osaka








NISA KAY.


Read More»

Copyright © Nisa Kay