Wednesday, December 4, 2019

Nisakay Ke Jepun - Meneroka barat Jepun bersama JR West Railway! (PART 4)



Hai semuaa!! Pengembaraan di bumi Jepun diteruskan lagi ya. Tak sabar nak kongsi lebih banyak info mengenai tempat-tempat yang Nisa dah pergi dan juga tentang kemudahan keretapi JR West yang sangat memudahkan Nisa sepanjang Nisa di Kansai. 

Hari kelima kami, setelah selesai sarapan di Hotel Vischio Amagasaki, kami menaiki Shinkansen dari JR Amagasaki Station menuju ke Shin Osaka. Di stesen Shin Osaka pula, kami menaiki Shinkansen Nozomi 155 menuju ke Okayama. Haaa berapa kali tu naik Shinkansen, semuanya menggunakan JR West Rail 7-Days "Kansai - Hokuriku" Area Pass! Jimat banyak sangat!



Perjalanan menuju ke Okayama memakan masa kurang 1 jam. Haaa laju betul Shinkansen ni! Puas hati dapat naik Shinkansen banyak kali dan pergi ke lokasi sekitar Kansai dengan hanya menggunakan satu tiket! Berbaloi sangat! Lihatlah sendiri seperti di dalam gambar di atas, bangunan Okayama Station ni betul-betul bersebelahan dengan Hotel Granvia Okayama, hotel yang kami duduki di sini. Rangkaian Hotel Granvia dan Hotel Vischio semuanya di dalam kawasan stesen keretapi. Sebab tu hotel-hotel ni menjadi pilihan kami!




  • HOTEL GRANVIA OKAYAMA 

Bangunannya terletak betul-betul di sebelah JR Okayama Station, akses yang mudah kepada pengangkutan awam lain seperti bas dan teksi juga. Bilik yang sangat selesa, kamar mandi dan bilik air berasingan.




Lihatlah bilik kami yang luas dan sangat selesa! Lengkap dengan city view dari tingkap bilik hotel kami, kami dapat lihat stesen keretapi, stesen bas dan bangunan-bangunan di sekitar kawasan hotel. Memang berbaloi lah duduk dekat sini kan? Haa dah sampai Okayama ni takkan nak duduk di bilik saja kan? Jom jalan-jalan!





  • KORAKUEN GARDEN, OKAYAMA

Di mana-mana daerah di Jepun ni, Nisa rasa mesti ada Japanese Garden yang cantik dan popular. Di Okayama, Korakuen Garden merupakan Japanese Garden yang terkenal dalam kalangan penduduk tempatan dan juga pelancong. Lokasi yang sangat sesuai dijadikan tempat bersiar-siar, picnic, dan mempelajari sejarah dan informasi mengenainya. 



KORAKUEN GARDEN, OKAYAMA

Opening daily from 
7.30am - 6.00pm (20 March ~ 30 Sept)
8.00am - 5.00pm (1 Oct ~ 19 March)

Entrance fee : 
410 yen (15 years old ~ 64 years old)
140 yen (65 years old and above)

Visit this website for more info : https://okayama-korakuen.jp/section/english/




Selain itu, anda juga boleh mengunjungi sebuah tea house yang terletak di dalam Korakuen Garden ini untuk menikmati manisan yang sangat popular di daerah Okayama iaitu Kibidango dan juga hot green tea. Sedap sungguh Kibidango ni! Dia macam mochi jugak lah. Lembut dan manis. Kibidango yang Nisa makan ni merupakan Kibidango yang telah disahkan halal. Sijil pengesahan juga turut dipamerkan di kedai ni.



Korakuen Garden ni luas sangat dan banyak instagrammable spot juga. Siapa yang suka bergambar wajib datang sini! Taman yang bersih, banyak keindahan semula jadi dan banyak perkara yang boleh dilakukan di sini. Ada spot untuk beri makan ikan dan itik di tasik yang ada di dalam taman ni juga!




  • MILENGA INDIAN CUISINE

Untuk makan tengahari, kami menikmati makanan India di restoran ini. Menu makanan mereka terdiri daripada makanan vegan dan juga non-vegan. Untuk bahan masakan, mereka tidak menggunakan sebarang pork jadi tak perlu risau ya. 




Memang puas hati makan di sini, portion nya agak besar. Mengenyangkan sungguh! Barulah ada tenaga nak sambung berjalan-jalan di sekitar Okayama, kan? Untuk pelanggan Muslim, di bahagian basement restoran ini juga disediakan ruang untuk bersolat. 



  • KURASHIKI, OKAYAMA

Seterusnya kami jalan-jalan ke Kurashiki. Ramai pengunjung di sini, memang antara spot yang wajib anda kunjungi jika ke Okayama tau! Di kawasan ini banyak terdapat rumah kedai, dan beberapa tarikan lain. Macam biasalah, kalau travel mesti nak cari lokasi yang cantik untuk ambil gambar, kan? Haa di Kurashiki ni sangat ideal untuk ambil banyak-banyak gambar!




  • MAKING YOUR OWN "MURA SUZUME"

Haaa kalau berkunjung ke Kurashiki, dengan mudahnya anda dapat melihat sebuah kedai seperti di dalam gambar yang Nisa kongsikan di atas. Kedai yang dikenali sebagai Kikkoudou ini menyediakan sesi membuat mura suzume bersama pengunjung. Mura suzume merupakan makanan tradisi di sini, kalau nak lebih faham dia macam pancake yang berintikan kacang merah! Haa lembut dan sedap. Dengan hanya membayar 600 yen, anda berpeluang membuat sendiri mura suzume!




Kurashiki terkenal dengan beberapa tarikan di sekitarnya. Tempat yang Nisa ambil gambar ni merupakan Canal Area yang dijaga dengan baik dan bersih. Disekelilingnya terdapat banyak kedai-kedai dan juga tea house yang sedia dikunjungi pelancong. Sekiranya anda berkunjung ke sini, anda juga boleh ke Ohara Museum, Ohashi House dan Ivy Square.





Para pengunjung juga boleh menyewa basikal untuk bersiar-siar di sekitar kawasan ini. Atau menyewa kimono. Nak shopping pun seronok sebab banyak kedai-kedai menarik di sini, seperti kedai washi tapes, kedai cenderamata dan kedai-kedai yang menjual makanan dan minuman. Setelah puas berjalan-jalan di sekitar Kurashiki, kami pun kembali ke hotel.





Kami di bawa ke sekitar kawasan hotel, dan pihak hotel telah berbesar hati berkongsi dengan kami jenis-jenis bilik yang terdapat di hotel ini dan juga melihat beberapa fasiliti hotel seperti kolam renang dan bilik sauna.




Istimewanya di Hotel Granvia Okayama ini, mereka turut menyediakan fasiliti yang Muslim Friendly, seperti ruangan untuk bersolat yang terletak di tingkat satu. Peralatan seperti bangku, sejadah, tuala, selipar turut disediakan di bilik ini. 




  • DINNER @ APPLAUSE RESTAURANT, HOTEL GRANVIA OKAYAMA


Makan malam kami sungguh istimewa. Kami dihidangkan dengan makanan-makanan Muslim Friendly. Berada di tingkat tertinggi di hotel ini, restoran Applause turut menyajikan city view yang sangat cantik pada waktu malam. Wahh boleh lah menikmati pemandangan sambil makan makanan yang enak! 



Untuk sarapan pagi, penginap Muslim boleh melihat tanda "Okayama Peach" pada  makanan tersebut. Setiap nama makanan akan diletakkan tanda Okayama Peach ini untuk makanan yang halal. Jadi tak perlu risau sekiranya terkeliru ketika memilih makanan. Pihak hotel sudah menyediakan cara mudah untuk anda mengenal pasti makanan yang boleh dinikmati oleh pengunjung Muslim.



Baiklah.. sampai di sini sahaja, jumpa di blogpost seterusnya !





NISA KAY.



Read More»

Monday, November 25, 2019

Nisakay Ke Jepun - Meneroka barat Jepun bersama JR West Railway! (PART 3)



Assalamualaikum!!

Kembali ke blogpost Nisa yang ketiga untuk perjalanan Nisa sepanjang di bumi Jepun. Seperti yang dinyatakan di dalam blogpost Nisa yang sebelum ini, malam ketiga kami bermalam di Hotel Vischio Osaka. Jaraknya cuma satu blok dari Osaka Station City, jadi sangat mudah untuk ke mana-mana dari stesen tersebut.



  • HALAL BENTO BREAKFAST @ HOTEL VISCHIO OSAKA

Waktu sarapan adalah waktu yang paling dinanti-nantikan Nisa, lebih-lebih lagi di Hotel Vischio Osaka ini para tetamu boleh membuat tempahan untuk Halal Bento. Bento ini boleh ditempah seawal 2 hari sebelum ya, dan tiada caj tambahan akan dikenakan. Best nya! Set bento selalunya menyediakan pelbagai jenis lauk di dalam satu bekas, jadi memang sangat kenyang!


Untuk menempah Halal Bento Breakfast semasa penginapan anda, tempahan boleh dibuat melalui JTB Malaysia / Singapura :


JTB Singapura - https://www.jtb.com.sg/



Selesai sarapan, kami check out hotel dan bawa luggage kami ke JR Osaka Station City kerana kami akan check-in di hotel lain pula malam ini. Jadi sekiranya anda nak jalan-jalan dahulu seperti Nisa, anda boleh meninggalkan barangan anda di Coin Locker yang banyak disediakan di dalam stesen. 


Lokasi Coin Locker yang Nisa gunakan ini bersebelah dengan JR Customer Service / Refund Counter, jadi senang sangat nak cari. Locker yang bersaiz besar ini cukup untuk memuatkan luggage Nisa yang besar tu. Arahan penggunaan pula mudah difahami dan hanya beberapa langkah ringkas yang anda perlu lakukan untuk menggunakannya. Haa dah simpan barang, barulah boleh jalan-jalan dengan hati yang lapang kan?



Dari JR Osaka Station City, kami menaiki tren ke Kyoto Station. Kemudian kami bertukar ke "Nara Line" di mana kami mengambil tren ke Inari Station. Haa dengan tiket Kansai-Hokuriku Area Pass ni, anda boleh menaiki mana-mana tren JR dan juga tren dari laluan terpilih. Jimat sungguh! Dalam blogpost PART 1 Nisa ada sebut mengenai JR West Pass ni.



  • FUSHIMI INARI SHRINE

Inari Shrine merupakan lokasi di Kyoto yang sangat popular dalam kalangan ramai pelancong. Jadi tidak hairanlah ketika Nisa berkunjung ke sana, terlalu ramai pengunjung ! Memang meriah sangat. Tips Nisa, datang awal-awal pagi supaya mudah untuk anda bersiar-siar di kawasan sekitar Inari Shrine dan mengambil gambar.




Tarikan terkenal di Inari Shrine ini adalah bergambar berlatar belakangkan torii gate yang sangat banyak! Memandangkan Nisa datang masa pengunjung tengah ramai, memang agak memerlukan kesabaran dan juga kena pandai curi ruang dan peluang untuk mengambil gambar haha! Nasib gambar-gambar banyak yang cantik. Untuk lebih info mengenai Fushimi Inari Shrine klik di sini.



  • TOGETSUKYO BRIDGE, ARASHIYAMA

Dari Inari Station, kami ke Saga Arashiyama Station, kemudia berjalan kaki menuju ke lokasi yang sangat terkenal di Kyoto. Tetapi kami tidak terus ke lokasi tersebut, kerana Nisa meluangkan sedikit masa untuk berehat dan menghirup udara segar di tepi sungai berlatar belakangkan Togetsukyo Bridge.



Sepanjang kami berjalan menuju ke Togetsukyo Bridge ini, anda akan dapat melihat suasana sekeliling yang bagaikan pekan lama Jepun. Kawasan sekitarnya dipenuhi dengan restoran, tea house dan kedai cenderamata. Ramai yang bersiar-siar di sepanjang jambatan dan di tepi sungai. Bolehlah berehat sebentar sebelum berjalan lagi.




  • HALAL JAPANESE FOOD : YOSHIYA RESTAURANT

Tidak jauh dari Togetsukyo Bridge tadi, jalan kaki dua tiga minit sahaja, anda akan berjumpa dengan sebuah restoran makanan Jepun yang menyediakan menu halal. Wahh teruja rasanya, sebab perut pun dah lapar, kaki pun dah penat berjalan. Jadi masanya untuk makan tengahari!




Hanya masuk terus ke bangunan tersebut, restoran ini terletak di bahagian belakang. Di pintu masuk restoran, dipamerkan sijil pengesahan status halal makanan mereka. Jadi anda tidak perlu ragu-ragu untuk makan di sini ya!




Memang menyelerakan betul makanan di Restoran Yoshiya ni! Puas hati sangat sebab dapat makan makanan Jepun yang authentic, tapi disahkan halal lagi! Jadi boleh order tanpa keraguan ya. Ada pelbagai pilihan makanan yang boleh anda order, rujuk mukasurat menu yang ditetapkan untuk senarai makanan halal, haaa rambang mata nak pilih makan apa! Klik sini untuk ke : laman web rasmi Restoran Yoshiya.




  • ARASHIYAMA BAMBOO FOREST

Tidak dinafikan lagi, Bamboo Forest ini merupakan antara lokasi yang sangat terkenal di Kyoto. Pendek kata kalau berkunjung ke Kyoto, memang wajib singgah di sini! Terletak di tidak jauh dari Togetsukyo Bridge itu tadi, sepanjang perjalanan memasuki kawasan Bamboo Forest ini terdapat kedai, tea house, tempat menyewa kimono dan pelbagai lagi.





Kawasan ini akan menerima kunjungan pelancong agak tinggi pada musim-musim tertentu. Jadi jangan lupa rancang perjalanan anda kalau nak datang ke sini. Bila tak ramai orang, nak ambil gambar banyak-banyak pun seronok! Hehe. Tenang sangat kawasan sekitar Bamboo Forest yang redup ni. Cantik je pemandangan serba hijau. Kami kemudiannya berjalan kembali ke Saga Arashiyama Station.




  • KYOTO RAILWAY MUSEUM

Dari Saga Arashiyama Station, kami menaiki train menerusi Sagano Line, dan turun di Umekoji Kyoto Nishi Station. Sekali lagi dengan menggunakan JR West 7-Days Train Pass. Mudah sangat kan! Kami ke Kyoto Railway Museum.



KYOTO RAILWAY MUSEUM

Operating Hours : 
10:00am - 5.30pm (Close every Wednesday and on 30th Dec ~ 1st Jan)

Entrance Fee : 
1200yen (Adult)  //  1000yen (University & high school students)
500yen (Junior High School & Elementary School students)
300yen (Kids 3 years and above)

TIPS : With JR West Pass, you can get 10% off on the entrance fee





Di dalam muzium ini, pengunjung boleh menyaksikan pameran jenis-jenis keretapi yang baru dan lama. Ada ruang aktiviti di dalam dan di bahagian luar muzium juga. Sangat menarik melihat badan keretapi asal yang dipamerkan di sini. Ada kafe kecil yang dibina di dalam badan sebuah keretapi, ada ruang permainan kanak-kanak dan bermacam lagi.




Kalau ke Kyoto Railway Museum ni, jangan lupa untuk study dulu jadual aktiviti mereka, yang paling tak boleh lepaskan peluang adalah pengalaman menaiki keretapi wap ini. Haa keretapi lama ini masih berfungsi dan pada jam sekitar 4 petang macam tu, pengunjung boleh menaiki steam train ini yang akan bersiar-siar di sekitar kawasan muzium. Setelah selesai melawat muzium ni, kami kembali ke JR Osaka Station City.



Sampai sahaja di JR Osaka Station City, gunakan resit yang anda dapat semasa menyimpan beg di loker ini dan imbas QR Code yang terdapat pada resit tersebut, secara automatiknya pintu loker anda akan terbuka. Senang sangat nak guna sebenarnya. Boleh juga dapatkan bantuan staff.



Pemandangan JR Amagasaki Station dari tingkap bilik hotel. Hebat bukan!





  • HOTEL VISCHIO AMAGASAKI

Dari Osaka Station City, kami ke JR Amagasaki Station. Dari stesen keretapi, anda hanya perlu berjalan kaki sekitar 5 minit sahaja menuju ke Hotel Vischio Amagasaki melalui jejantas yang bersambung dari bangunan stesen terus ke bangunan hotel. Really convenient! Akses yang sangat pantas dan mudah melalui stesen keretapi, pusat membeli belah pun ada di sebelah hotel. Di tingkat bawah juga tersedia convenient store.



Di Hotel Vischio Amagasaki ini, terdapat Guest Lounge di kawasan lobi. Di dalam ruangan ini, para penginap hotel boleh duduk berbual dengan rakan-rakan dan keluarga sambil menikmati kopi dan teh dari mesin minuman yang disediakan di dalamnya. Selain itu, terdapat buku dan majalah untuk dibaca, serta komputer dan mesin printer yang boleh digunakan untuk pelbagai urusan.


SPECIAL HELLO KITTY THEMED ROOMS @ HOTEL VISCHIO AMAGASAKI




VISCHIO FOREST ADULT KAWAII ROOM

Istimewanya di Kansai, hanya Hotel Vischio Amagasaki yang menyediakan bilik istimewa bertemakan kartun popular iaitu Hello Kitty. Bilik ini baru sahaja dilancarkan bermula Oktober 2019. Jadi bagi sesiapa yang meminati kartun Hello Kitty, boleh segera book bilik ini. Musim percutian sudahpun bermula, pasti ada yang nak bawa anak-anak bercuti kan?

Untuk informasi dan reservation : klik di sini Hotel Vischio Amagasaki





LETS'S EXPLORE KANSAI WITH KITTY-CHAN SUPER-CUTE ROOM

Sekiranya anda sangat meminati Hello Kitty, suka travel dan suka warna pink..!! Bilik inilah yang paling sesuai dengan anda. Nisa punyalah excited bila masuk ke bilik ni. Rasanya kalau booking bilik ini, tak keluar jalan-jalan pun takpe, duduk je bergambar puas-puas dalam bilik. Dari katil, dinding, ruangan menonton, bilik air.. semuanya bertemakan Hello Kitty dan berwarna pink! Seronok nya!

Untuk informasi dan reservation : klik di sini Hotel Vischio Amagasaki




Untuk sarapan pula, ada banyak pilihan makanan yang Muslim Friendly - iaitu makanan yang tidak mengandungi alkohol atau yang diperbuat dari pork. Setiap makanan telah dilabel dengan "NO PORK" atau "NO ALCOHOL", jadi mudah untuk kita memilih makanan yang sesuai.

Hotel Vischio Amagasaki juga turut menyediakan Al-Quran, sejadah dan juga kompas buat tetamu hotel. Info lanjut mengenai servis hotel buat penginap Muslim boleh di baca : di sini Hotel Vischio Amagasaki.



Baiklah semua! Sekian sahaja kisah perjalanan Nisa pada hari keempat di Jepun. Terima kasih kerana sudi baca dan jangan lupa nantikan blogpost seterusnya.





NISA KAY.

Read More»

Copyright © Nisa Kay